KLIMA

Fluffdusør: 500.000 kroner

FLUFF: Restene av elektrisk avfall inneholder mye snadder som returselskapene gjerne skulle hatt ut, men de vet ikke hvordan. Har du idéen, kan du få 500.000 kroner for den.
FLUFF: Restene av elektrisk avfall inneholder mye snadder som returselskapene gjerne skulle hatt ut, men de vet ikke hvordan. Har du idéen, kan du få 500.000 kroner for den. Bilde: Elretur
Stein Jarle Olsen
24. mars 2010 - 15:45
Vis mer

Elektrisk avfall er verdifullt for returselskapene, og inneholder mange viktige og miljøskadelige stoffer som ikke bør slippes ut i naturen.

Til overs

Fluff er "restproduktene" fra elektrisk avfall, og kan inneholde alt fra gullstøv til miljøgifter som bromerte flammehemmere og kvikksølv.

Disse er vanskelige å ta ut, og derfor utlyser returselskapet Elretur en miljøpris på 500.000 kroner, som skal gå til mennesker eller bedrifter som kan komme opp med en idé til hvordan man bedre kan ta ut de verdifulle stoffene fra fluffen - eller har andre gode idéer til avfallshåndtering.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre prosessene. Elreturs Miljøpris på 500 000 går til personer eller bedrifter som har tanker og ideer som kan forbedre miljøhåndteringen av elektrisk avfall. Folk eller bedrifter som har ideer om hvordan bransjen kan bli enda bedre må søke på miljøprisen vår, sier Stig Ervik, direktør i Elretur.

Miljøgifter

Hvert år samler Elretur inn cirka 60 000 tonn avfall, over 12 kilo per innbygger. Bare i jern tatt ut fra gamle vaskemaskiner, kjøleskap, komfyrer og strykejern kunne Elretur satt opp fire nye Eiffeltårn .

I tillegg håndterer de miljøgifter som PCB, bly og bromerte flammehemmere.

– Prosessen med å fjerne miljøfarlige stoffer er omfattende. Men, systemet kan forbedres, både i forhold til logistikk og teknologi, og ikke minst i forhold til lovgivning og rammebetingelser for bransjen. Miljøprisen kan gå til både teknologer, samfunnsvitere, jurister og andre med ideer og tanker de vil utforske og som kan gagne Elreturs forretningsområde, sier Ervik.

Søknadsfristen er 1. mai.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.