INDUSTRI

Vil forby hormonhemmende stoffer i leketøy

En av fire nettprodukter nordmenn kjøper inneholder ulovlige helseskadelige stoffer - heriblant barneleker. Nå foreslår EU foreslår å stramme inn reglene.

EU foreslår blant annet å forby stoffer som påvirker barns respirasjonssystemer. Norge er en pådriver for forslaget, i følge Miljødirektoratet.
EU foreslår blant annet å forby stoffer som påvirker barns respirasjonssystemer. Norge er en pådriver for forslaget, i følge Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
1. aug. 2023 - 13:38

– Norge har sammen med flere andre land vært pådriver for at det skal bli enklere å regulere stoffer i leker til barn, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Leketøy du kjøper i Norge, må eksempelvis følge de kjemiske og fysiske sikkerhetskravene gitt i det europeiske leketøy-regelverket.

Vil forby hormonforstyrrende «evighetskjemikalier»

Blant tiltakene som EU foreslår for å stramme til regelverket, er:

  • Å innføre et generelt forbud mot stoffer som er hormonforstyrrende (eksempelvis PFAS), som påvirker respirasjonssystemet, eller som er giftige for spesifikke organer.
  • Å gjøre det enklere å regulere farlige stoffer i leker for barn over tre år.
  • Endringer for bedre overholdelse og håndheving av regelverket

Norge er et av landene som har foreslått et generelt forbud mot hormonforstyrrende PFAS-stopper, såkalte «evighetskjemikalier». 

I juli fant forskere bekymringsfullt høye nivåer av PFAS i blodet hos blant annet nordmenn. En studie fra i fjor tyder på disse stoffene spres med hav- og luftstrømmer og regner ned over hele kloden. 

Turister på besøk ved Salinas Grandes-saltflaten i Jujuy, Argentina.
Les også

Utvinning av litium truer tilgang på rent vann

En av fire nettprodukter er ulovlige

I tirsdagens melding påpeker Hambro at det er viktig med god regulering av netthandel.

I vinter avdekket nemlig Miljødirektoratet at en av fire produkter som selges på nettet er ulovlige å selge på grunn av innholdet av helse- og miljøskadelige stoffer.

Dette gjaldt leketøy, så vel som elektronikk og sports- og fritidsartikler.

Stoffene som ble funnet i produktene kjøpt på nett, var ftalater, kortkjedede klorparafiner (SCCP) og tungmetaller som bly og kadmium. Noen av stoffene er kreftfremkallende, kan virke hormonforstyrrende og gi fosterskader og skade forplantningsevnen, oppga Miljødirektoratet.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover. Bildet er fra Sleipner A-platformen.
Les også

Ny lov skal gjøre EUs industri grønnere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.