OLJE OG GASS

– Flere burde gjort som oss

FORNØYD: Det Norske-sjef Erik Haugane sier at flere selskaper burde tilbakelevere lisensandeler når det ikke klarer å løse koden.
FORNØYD: Det Norske-sjef Erik Haugane sier at flere selskaper burde tilbakelevere lisensandeler når det ikke klarer å løse koden. Bilde: Anders J. Steensen
Ole K. Helgesen
29. aug. 2011 - 07:11

– Jeg kjenner ikke grunnen til at Det Norskes eierandeler ble redusert fra 40 til 10 prosent, sier Det Norske-sjef Erik Haugane til Teknisk Ukeblad.

Les saken:

Før fusjon

Han forteller at reduksjonen av andeler skjedde før fusjonen mellom Pertra og NOIL.

– Men den gang var funnet i tette krittbergarter i Ragnarock i fokus. Det var før både Luno og Draupne ble funnet. Aldous-strukturen var da ikke kartlagt. Og så lenge konkrete prospekt ikke er kartlagt er det god forretningsskikk at områder tilbakeleveres. Det kan føre til at andre ser nye muligheter og funn av denne typen kan gjøres.

Forsiktige

Han sier at selskapene jevnt over er altfor forsiktige med å levere tilbake areal nettopp av frykt for at noe som dette kan skje.

– Og det betyr at samfunnet trolig går glipp av store verdier ved at nye leteinitiativ blokkeres.

Så det samme

Det norske søkte også på lisens 501 i TFO 2008.

– Det var nettopp dette juraprospektet vi kartla. Vi kalte prospektet Skåråsalen. Men OD mente at vi undervurderte mulighetene i kritt og valgte å belønne andre søknader, sier Haugane.

Han understreker at det er liten tvil om at Lundins Luno-funn åpnet for nye ideer i området.

– Også Aldous er et resultat av det. Men her er det mange som har bidratt, og som ellers i letevirksomhet er det lite som er sikkert. Og Det norske er meget fornøyd med at vi sitter med 20 prosent av et av de største funnet på norsk sokkel. Kanskje kunne vi hatt 40 prosent, men også null.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.