SAMFERDSEL

Flaskehals på T-banen i Oslo: Nå skal stasjonen rustes opp for en milliard

Med 70.000 av- og påstigninger i døgnet er dagens T-banestasjon på Majorstuen for lite effektiv. Nå skal den bygges om med flere adkomster og ny gangbru over sporene.

Allerede i vår starter rivearbeidene på stasjonen, for å skape plass for anleggsarbeidene og fremtidens stasjonsløsning.
Allerede i vår starter rivearbeidene på stasjonen, for å skape plass for anleggsarbeidene og fremtidens stasjonsløsning. Foto: Sporveien AS
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. feb. 2024 - 08:50

I mai starter arbeidene med å oppgradere Majorstuen T-banestasjon, melder Oslo Sporveier. Rundt én milliard kroner skal brukes for at togene får mer effektive stopp på stasjonen.

Oslo kommune fattet i januar investeringsbeslutningen for oppgraderingen av Majorstuen stasjon. Kostnadsrammen for prosjektet er på 1,135 milliarder kroner.

Skal takle 36 tog i timen

Konsernsjef i Sporveien AS, Birte Sjule <i>Foto:  Sporveien AS</i>
Konsernsjef i Sporveien AS, Birte Sjule Foto:  Sporveien AS

– Majorstuen stasjon kan ikke fortsette å være en flaskehals i systemet i mange år fremover. Av- og påstigningen må bli like effektiv som på Jernbanetorget. Det er viktig for å få flere avganger på linje 5 mot Vestli, og det er avgjørende for alle de som etter hvert skal reise med Fornebubanen. Dette gjør vi for hele Oslo, sier konsernsjef Birte Sjule i Sporveien.

Sammen med nytt signal- og sikringssystem for T-banen i Oslo øker det kapasiteten fra dagens 28 tog i timen, til fremtidig 36 tog i hver retning forbi Majorstuen.

Koples til Fornebubanen

Dermed vil stasjonen stå klar for økt trafikk fra Fornebubanen og fremtidens T-banetilbud i Oslo.

Den 125 år gamle T-banestasjon er en av Oslos mest trafikkerte stasjoner med rundt 70.000 av- og påstigninger i døgnet.

De forberedende arbeidene starter på stasjonen i løpet av våren, og passasjerene vil ifølge Sporveien oppleve området som ferdig etter sommeren 2026.

Sammen med nytt signal- og sikringssystem for T-banen i Oslo øker det kapasiteten fra dagens 28 tog i timen, til fremtidig 36 tog i hver retning forbi Majorstuen. <i>Foto:  Sporveien AS</i>
Sammen med nytt signal- og sikringssystem for T-banen i Oslo øker det kapasiteten fra dagens 28 tog i timen, til fremtidig 36 tog i hver retning forbi Majorstuen. Foto:  Sporveien AS
Bildet er satt sammen av et privat foto av Børre Nyhoff, illustrasjoner fra Coulourbox, en statue av Pytagoras fra Wikimedia Commons med lisens CC BY 3.0 DEED og en Pytagoreisk trekant fra Wikimedia Commons med lisens CC0 1.0 DEED.
Les også

Wolfgang Plagge: – Mange ser ikke skjønnheten i matematikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.