MOBIL

Flaggskip for småpenger

OnePlus One koster halvparten av en Samsung Galaxy S5, men er vel så sprek.

Den ferske kinesiske mobilprodusenten har lansert sin første telefon. Hva sier du til flaggskipspesifikasjoner til halve prisen?
Den ferske kinesiske mobilprodusenten har lansert sin første telefon. Hva sier du til flaggskipspesifikasjoner til halve prisen? Bilde: OnePlus
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. apr. 2014 - 11:54
Vis mer

Det er ikke rent sjeldent vi hører snakk om kommende telefoner som skal være det beste siden oppskjært brød, men som aldri blir noe av. Vi trodde ærlig talt dette ville bli skjebnen til OnePlus, som ble etablert av en avhopper fra produsenten Oppo i vinter.

Den ferske produsenten skulle lage et flaggskip basert på Android-distribusjonen CyanogenMod OS, og den skulle være billig. Selv om det har vært mye kvitter rundt telefonen, kalt OnePlus One, har det vært uklart om det kinesiske selskapet kunne klare å levere et ferdig produkt på så kort tid.

Etter at lanseringsdatoen ble varslet for en måned siden, lanserte OnePlus i dag telefonen. Og det er i grunnen en svært oppsiktsvekkende produktlansering det er snakk om.

LES OGSÅ: – iPhone 6 får to nye modeller med større skjerm

Toppspesifisert

OnePlus har en 5,5 tommers 1080p HD-skjerm, et Sony-produsert 13 megapikslers kamera med støtte for 4k-video, og systembrikken Qualcomm Snapdragon 801. Det siste betyr at prosessoren har fire kjerner som tikker på inntil 2,45 GHz, og at den har grafikkprosessoren Adreno 330. Arbeidsminnet er på 3 GB.

Vi snakker Samsung Galaxy S5/Sony Xperia Z2/HTC One (M8)-spesifikasjoner. Så da kunne en kanskje også tippet at prisen var i dette området, 5500 kroner og oppover.

LES OGSÅ: Den beste Galaxy-modellen til nå

Den gang ei. OnePlus One koster 2500 svenske kroner for 16 GB-modellen, og 2850 svenske for 64 GB-modellen, ifølge OnePlus' nettsider. Foruten forumet på nettsiden, har nettstedet for øvrig gått ned for telling etter lanseringen. Det ser med andre ord ut til at nykommer har klart å tromme sammen en viss interesse for telefonen.

Slik vi forstår det er Danmark og Sverige på lanseringskartet, men ikke Norge. Om den kommer hit til landet gjenstår å se.

Telefonen er 8,9 millimeter på sitt tykkeste.
Telefonen er 8,9 millimeter på sitt tykkeste.

Ser bra ut

Vi snakker uansett om en real toppmodell for under halve prisen av det de store produsentene tar. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, siden «hvem som helst» kan lage en toppspesifisert smarttelefon i dag.

Det står på andre ting, som design og programvare. På bildene ser det i alle fall ut til at OnePlus har fått dreis på utformingen. Telefonen er rimelig tynn (8,9 mm), har bakdeksel i plast, og du kan velge mellom deksler i forskjellige farger og dessuten ekte tre, ifølge Engadget.com. Deksler i denimstoff og kevlar skal også være på vei.

Vekten ender på 162 gram, og telefonen er bygget i magnesium.

LES OGSÅ: Dette er Nokias nye flaggskip

Det skal komme bakdeksler i en rekke forskjellige materialer.
Det skal komme bakdeksler i en rekke forskjellige materialer.

Kjører CyanogenMod

Når det gjelder programvaren er dette en Android 4.4-telefon med CyanogenMod 11S. Dette er en spesialutgave av CyanogenMod 11 laget for denne telefonen. Om du er bevandret i mobilverdenen kjenner du sikkert til denne Android-distribusjonen.

Kort sagt er CyanogenMod en mobilplattform basert på Android, med de samme funksjonene og det samme brukergrensesnittet som standard Android. Det er imidlertid lagt til flere nyttige funksjoner i denne Android-utgaven. Samtidig er Googles tjenester, som appbutikken Google Play, og karttjenesten Google Maps fjernet.

Disse er imidlertid mulig å installere i ettertid. En telefon med CyanogenMod er dermed en fullverdig Android-telefon på alle måter.

OnePlus har dessuten modifisert menyene, slik at de ikke ser helt ut som Googles standard Android-grensesnitt.

Ellers er det verdt å få med seg at OnePlus One støtter LTE i stort sett hele verden, har 3G, NFC, Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.1, og stort sett alt du kan forvente av en toppspesifisert smarttelefon. Den største vesentlige mangelen er minnekortstøtte, men så kan du altså få 64 GB-utgaven for under 3000 kroner.

LES OGSÅ: Dette er vårens viktigste smarttelefoner

OnePlus One er en toppspesifisert Android-telefon.
OnePlus One er en toppspesifisert Android-telefon.

Når kan du kjøpe?

Når du kan kjøpe den? Det er ikke godt å si. Du trenger nemlig en invitasjon fra produsenten for å kunne kjøpe den. En slik invitasjon kan du bare få via produsentens nettsider eller sosiale medier-sider. Om du har en venn med en invitasjon, og han benytter denne til å kjøpe en telefon, kan denne personen dele ut invitasjoner senere.

I skrivende stund er det ingen invitasjoner tilgjengelig, så om dette er første gang du leser om OnePlus One, kan du med andre ord ikke kjøpe den før den kommer i normal produksjon.

Under ser du OnePlus' skrytevideo som viser designen til telefonen.

LES OGSÅ:

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Denne appen sier fra om du ikke kommer tilbake fra tur

Kanskje det stiligste mobildekselet vi har sett

TEST: 3 allsidige trådløse høyttalere

Chromecast får innhold fra NRK og TV2  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.