Han synes rapporten er i overkant kategorisk:
– Å sammenligne svenske og norske priser blir som å sammenligne epler og pærer. Det har vært gjort mange slike sammenligninger, sier Knudsen, som mener at det ikke er grossistene som har skylden for den store prisforskjellen.
– Ingen monpolsituasjon
– Dessverre har vi bare tre grossister. Men å si at vi har en monopolsituasjon blir feil, selv om det hadde vært sunt med flere aktører.
Knudsen mener at rørleggerne tjener mye mer på produktene enn grossistene.
– Hvis man ser fortjenesten rørleggeren har i forhold til grossisten, så er den flere ganger det grossisten har. Det er grossistene som får lide i denne priskrigen, sier fagsjefen, som mener at det er mulig å legge inn vannbåren varme på en mye rimeligere måte.
– Det handler om kjøpskompetanse, sier Knudsen, som selv har valgt varmepumpe framfor å koble seg til fjernvarmerøret han har en meter fra porten sin.
– Jeg sparte 10.000 kroner det første året.
– Feil
Teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Ole Larmerud, er ikke enig i at det er rørleggerne som stikker av med fortjenesten.
– En rørlegger tjener ikke mer enn andre håndverkere. Vi har tjent bra på materialer og hatt tap på arbeidslønn. Nå velger stadig flere byggherrer å levere produktene og da mister vi også den fortjenesten, sier han og peker på at levekostnandene er mye høyere i Norge.
– Rørleggertjenester koster mer. Grossistleddet skal ha sitt og i tillegg har vi lange avstander.
– Men hvorfor skårer norske håndverkere så dårlig på produktivitet?
– Småarbeid er det ikke mulig å gjøre mer effektivt. Problemet er de større prosjektene. Byggherrene har ikke styring på det de styrer med og det smitter over på produktiviteten til underleverandørene. Vi bruker for lite tid og ressurser på prosjektering. Det prosjekteres samtidig som det bygges. Det er ikke bra for produktiviteten.
– Siden det er så store prisforskjeller, er det behov for større gjennomsiktighet i bransjen?
– Jeg tror ikke det er mer åpenhet i andre bransjer enn i rørleggerbransjen. Det er grossistene som bestemmer prissystemet. Det er uheldig, mener Larmerud.