NYHETSBREV

Fjernstyrer «drapsvåpen»

Ultrahøytrykksspyling med en Brokk 50 maskin er raskere, mindre risikabelt og gir langt bedre arbeidsmiljø enn å gjøre jobben manuelt, viser pilotprosjekt.

Hilde Kari Nylund
24. sep. 2014 - 07:00
Vis mer

Det å fjerne rust, maling eller ulike typer overflatebelegg fra stålflater på plattformer i Nordsjøen er en tøff jobb, og ultrahøytrykksspyling er en vanlig fremgangsmåte.

– Da trenger vi to til tre tusen bars trykk, og store vannmengder. I utgangspunktet blir det et drapsvåpen, poengterer Per Steinkopf, direktør HMSK og Risk i Kaefer Energy. Selskapet har i om lag fire år brukt Brokk 50 til å fjerne gulvstøp på oljeplattformer, en operasjon som er tung og støyende hvis den gjøres manuelt. Ultra høytrykksspyling var en naturlig utvidelse, og Kaefer Energy tok initiativ til å teste dette i prosjektet Støy i petroleumsindustrien.

– Med fjernstyring unngår vi ergonomiske belastninger, støy og vibrasjoner, og det er i tillegg en stor fordel å unngå den risikoen ultrahøytrykksspyling utgjør, sier Steinkopf, som ledet pilotprosjektet. Det ble gjennomført i samarbeid med Beerenberg og Bilfinger.

Les om: Så mye bråker håndholdte verktøy

Manuell høytrykksspyling er en så stor belastning at man ønsker å redusere bruken sterkt. Nå er alternativer med roboter testet ut med suksess.  Foto: Kaefer Energy
Manuell høytrykksspyling er en så stor belastning at man ønsker å redusere bruken sterkt. Nå er alternativer med roboter testet ut med suksess. Foto: Kaefer Energy

Raskere behandling

Brokk 50 er 590 mm bred, 940 mm høy og veier 470 kg. Den fjernstyres av en operatør via en konsoll med skjerm og joystick. Operatøren kan stå såpass langt unna at støynivået blir merkbart mindre. (Målt til 110 dB én meter unna støykilden og til 100 dB fem meter unna).

Testresultater viser at maskinen gjør jobben betydelig mer effektivt, opplyser Steinkopf. (Se faktaboks).

Fjernstyring gjør at effektiv arbeidstid kan økes med en faktor på mellom 3 og 10, avhengig av avstand til støykilden og hørselvern. Dette påvirker også effektivitet og lønnsomhet, ikke minst med tanke på hvor kostbart det er å transportere og innkvartere folk offshore.

– Fjernstyring er selvfølgelig dyrere fordi det krever investering i utstyr, så vi må knytte det til konkrete prosjekter. Med en gang vi setter opp et regnestykke, kan vi forsvare ekstrakostnaden, sier Steinkopf. Han har gjort en forenklet, generell beregning som viser at manuell UHT er dobbelt så dyrt som fjernstyrt. (se faktaboks)

Les også: Toarmet interaktiv robot

Ni liter vann i minuttet og trykk på 2000 bar gjør høytrykksspyling både belastende og farlig. Operatøren trenger 20 minutter for å kle på seg nød     vendig sikkerhetsutstyr.
Ni liter vann i minuttet og trykk på 2000 bar gjør høytrykksspyling både belastende og farlig. Operatøren trenger 20 minutter for å kle på seg nød vendig sikkerhetsutstyr.

To til tre dekkende

Brokk 50 har belter og er i utgangspunktet beregnet til arbeid på dørken. Derfor er det aktuelt med flere løsninger i fjernstyrte operasjoner offshore.

– Vi vil gjerne opp i høyden, og da er det mer gunstig med magnet- eller vakuumløsninger som sitter fast i vertikal stålvegg, understreker Steinkopf. Her kan både hengende og stillasmontert utstyr være aktuelt. Vedlikehold som gjøres i varme områder med fare for gassutslipp, krever dessuten gnistsikkert utstyr. Typen som er testet, blir brukt inne i boligkvarter hvor dette ikke er et krav.

– Manuelt greier vi å holde en maskin som gir 9 liter i minuttet og holder 2000 bar. Siden vi fjerner operatøren fra den tunge arbeidsprosessen, kan vi også å øke vannmengden og trykket. Det gir større avvirkning og bedre effektivitet, sier Steinkopf, men legger til at det selvsagt også koster mer.

På dekk kan Brokk være gunstig slik den er bygget i dag, men oppe i høyden må andre løsninger til. Med to eller tre forskjellige typer vil mye av behovet for overflatebehandling kunne dekkes, tror Steinkopf.

Kaefer Energy jobber nå med å finne nye bruksområder for fjernstyrt vedlikehold, og tester ut ulike typer utstyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Potensialet er kjempestort selv om vi ikke kommer til over alt, mener Steinkopf.

Les om: Borerobot gir bedre arbeidsforhold

Det ytterste leddet på Brokk 50-maskinen kan vendes i alle retninger, og dysen forsynes med vann ved ultrahøyt trykk. Pilotprosjektet brukte samme aggregat som for manuell spyling. Foto: Kaefer Energy Kaefer Energy

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.