Fjelloverganger får nødnett allerede i høst

Statens vegvesen tar i bruk det nye nødnettet på fire fjelloverganger allerede i høst. Etaten skal gradvis ta Nødnett i bruk i hele etaten.

Harnangervidda er en av fire fjelloverganger som allerede denne vinteren tar Nødnett i bruk.
Harnangervidda er en av fire fjelloverganger som allerede denne vinteren tar Nødnett i bruk.
Redaksjonen Våre Veger
24. okt. 2016 - 12:07

̶   Vi trenger et robust radiosamband som fungerer både i det daglige og i kriser. I tillegg vil Nødnett gi oss tilnærmet full dekning langs riksveger, europaveger og fylkesveger samt i byer og tettsteder, forteller Bjørn Vidar Saltrø, ansvarlig for innføring av nødnettet i etaten.

 

Stegvis innføring i etaten

Innføringen er planlagt stegvis og vil skje i tett samarbeid med DNK. I første omgang vil Nødnett tas i bruk i kriseorganisasjonen over hele landet, samt på seks fjelloverganger. Allerede i september etablerte SVV en tverrfaglig arbeidsgruppe for innføringsprosjektet som nå har ferdigstilt spesifikasjonen for anskaffelse av radioterminaler. Det er planlagt at anskaffelsen utlyses om kort tid.

Den første bestillingen vil trolig komme på cirka 200 radioterminaler, og den vil skje i løpet av desember. Innen januar 2017 vil også opplæringen av lokale instruktører ha blitt gjennomført.

 

Ved utvalgte fjelloverganger

Av de seks fjellovergangene som omfattes av innføringsprosjektet er det fire av disse som, i løpet av vintersesongen, enten ikke har radiosamband eller såpass store mangler i eksisterende radioløsning at en kriseløsning må på plass allerede i oppstarten av årets vintervedlikehold.

Vegdirektoratet har derfor bedt DNK om å låne radioterminaler slik at det er mulig å kommunisere over Nødnett på disse fire fjellovergangene allerede i høst. Disse er:

-          Rv7 Hardangervidda

-          Fv 50 Hol – Aurland

-          Rv 13 Vikafjellet

-          Fv 888 Bekkarfjord – Hopseidet

 

 Så dårlige at de må skiftes nå

̶  Dagens samband på disse travle overgangene er såpass dårlige at de må skiftes nå. Vintersesongen krever alltid mye vedlikehold på vegene. I år ønsker vi å ta vinteren i mot med et fungerende samband på disse fjellovergangene, sier Saltrø.

̶  Nødnett vil gi økt sikkerhet for både bilister og brøytemannskaper. Derfor har DNK besluttet å låne ut 30 håndholdte terminaler, og vil legge til rette for at disse kan tas i bruk så raskt som mulig, sier Jostein Hesthammer, markedsdirektør i Direktoratet for nødkommunikasjon. I tillegg til de fire fjellovergangene, vil de berørte regionale vegtrafikksentralene også få låne radioterminaler slik at brøytemannskaper kan kommunisere med de ved behov.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.