BYGG

Fjellet kunne vært bedre sikret

Mona Sprenger
26. mars 2008 - 12:12

Gneis

Gneis er en metamorf bergart, det vil si at den er omdannet fra en annen eller flere andre bergarter, etter å ha vært utsatt for stort trykk og varme. Gneis inneholder derfor de samme mineralene som de bergartene den er dannet av.

Gneiser inneholder i hovedsak kvarts, biotitt, granat og plagioklas.

På grunn av at den har vært utsatt for trykk og varme har den fått endret sin struktur, den har blitt lagdelt og fått et bølget og flammet utseende. Lagdelingen og det bølgete utseendet kommer av at de opprinnelige bergarten i ulik grad er blitt blandet.

Gneis er en vanlig bergart flere steder i Norge.

Bergarten på rasstedet er gneis.

– Det er en stødig bergart. Når det først skjer ras er det store blokker som glir ut, fordi det over lengre tid har dannet seg sprekker parallelt med fjellsiden og innover, sier geolog og skredforsker ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Kari Sletten, til TU.no.

Hun har sett på bilder av raset og mener at det kan se ut som bergarten er gneis, som er en vanlig bergart i Norge.

– Boligblokken ligger i et gneisområde, sier Sletten.

Les også: Boligblokk kollapset i Ålesund

Burde vært sikret

Boligblokka er bygd inn mot byfjellet Aksla i bydelen Fjelltun i Ålesund. Ifølge NRK har deler av byfjellet Aksla blitt regnet som rasutsatt, men i hovedsak lenger vest. Sletten antar at frostsprengning kan være årsaken til at raset skjedde akkurat nå.

– Men med disse sprekkene ville det kommet før eller siden uansett. Det store spørsmålet er om dette er noe som burde vært sikret.

– Det ble gjort flere sprengninger, da boligblokken ble bygd. Kan det ha forårsaket sprekker?

– Det er mulig.

– Hvor uvanlig er dette raset?

– Det er ikke uvanlig at det går ras i et gneisområdet, men det er svært uvanlig at det river med seg en boligblokk.

Normalt sikret

For et år siden kjøpte bergensfirmaet Rambøll opp arkitektfirmaet Sølheim og Søvik as i Ålesund. Det var det oppkjøpte arkitektfirmaet som tegnet den sammenraste boligblokken i Fjelltunveien 31.

– Jeg vet at geologer var inne og vurderte fjellet bak bygget i forkant. Jeg har ennå ikke fått direkte informasjon om bygget, men det skal være normalt sikret med bolter, sier daglig leder Tom Arne Olsen i Rambøll Norge.

Han mener det kunne gått langt verre dersom ikke boligblokken var solid konstruert.

– Denne blokken er støpt i sammenhengende konstruksjoner. Konstruksjonen er god. Det er det som gjør at blokken fremdeles står, mener han.

Nå frykter derimot politiet at hele bygget skal rase sammen, for ved 08-tiden onsdag morgen gikk det et nytt ras bak boligblokken i Ålesund. Det skal ha påført flere nye skader på bygningskonstruksjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.