INDUSTRI

Finnfjord får statsstøtte

FÅR STATSSTØTTE: Finnfjord AS får motta Enova-støtte på 175 millioner kroner til energigjenvinning. Det har EFTAs overvåkningsorgan ESA bestemt.
FÅR STATSSTØTTE: Finnfjord AS får motta Enova-støtte på 175 millioner kroner til energigjenvinning. Det har EFTAs overvåkningsorgan ESA bestemt. Bilde: Finnfjord AS
Kjetil Malkenes Hovland
9. feb. 2011 - 13:19

I fjor skrev Teknisk Ukeblad at Finnfjord AS var en av en rekke aktører som venter på svar fra ESA om de får støtte til klimatiltak.

Nå har ESA bestemt seg for at Finnfjord får ta imot 175 millioner kroner fra Enova til energieffektivisering, ifølge denne meldingen.

Reglene er slik at dersom statsforetaket Enova gir mer enn 60 millioner kroner til et miljø- eller klimatiltak, så må ESA godkjenne støtten.

Reglene er slik at dersom statsforetaket Enova gir mer enn 60 millioner kroner til et miljø- eller klimatiltak, så må ESA godkjenne støtten.SMELTEVERK: Her i Finnfjord produseres det ferrosilisium og biproduktet mikrosilika. Nå vil bedriften gjenvinne energi fra prosessene. Finnfjord AS

Les også: Stoppes av ESA: <br/> Enova tar selvkritikk

Utnytter ikke varmen

I dag utnytter ikke smelteverket i Finnfjord overskuddsvarmen fra produksjonen av ferrosilisum og biproduktet mikrosilika.

De 175 millionene i statsstøtte skal gå til et anlegg som produserer 224 gigawattimer (GWh) strøm og 125 GWh damp hvert år ved å gjenvinne energi. Total kostnad for anlegget blir på over en halv milliard kroner.

Dampen skal selges, mens Finnfjord-anlegget selv skal bruke strømmen.

Les også: 175 millioner til smelteverk

Statsstøtte er lov

ESA tillater støtte til miljøtiltak dersom miljøgevinsten er større enn konkurransevridningen.

I dette tilfellet veier energisparingen tyngre enn effekten for Finnfjords konkurrenter. Prosjektet vil neppe endre strukturen i markedet for ferrosilisum og mikrosilika, mener ESA.

Støtten utløser dessuten en investering som ikke ville vært forsvarlig uten støtten.

En rekke andre prosjekter som har mottatt Enova-støtte venter fortsatt på ESAs avgjørelse.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.