KRAFT

Finner kabelfeil

Mona Sprenger
30. sep. 2010 - 11:55
Vis mer

– Det ble en dyr lærepenge, sier Roar Skauge, avdelingsleder for nettstyring i Trondheim Energi.

Årsaken til strømstansen var at en gravemaskin hadde kommet bort i en kabel.

– Det forplantet seg til flere trafostasjoner over 20.000 kunder ble uten strøm. Dette er kabler som er dårlig dokumenterte. Enkelte ble lagt under krigen.

– Det er en vanlig problemstilling for elverk over hele landet at det avdekkes feilmerkede eller ukjente kabler under graving, forteller Leif Bjørge Pedersen, daglig leder i Seba nor as.

UTFODRENDE: Det er en vanlig problemstilling for elverk over hele landet at det avdekkes feilmerkede eller ukjente kabler under graving.
UTFODRENDE: Det er en vanlig problemstilling for elverk over hele landet at det avdekkes feilmerkede eller ukjente kabler under graving. Mona Sprenger

Kabelfeilsøkeren

Stadig får han telefoner fra energibransjen.

– De ringer når de har funnet en umerket kabel og spør om hvordan de kan finne ut om den kan kappes, forteller Pedersen, som har jobbet med kabelfeilsøking i over 15 år.

– Det blir bare mer og mer kabler. Våre kunder er elverk, jernbanebaneverket og offshore industrien.Mangler rutiner

MANGE SPØRSMÅL: Leif Bjørge Pedersen, daglig leder i Seba nor as får stadig telefoner fra nettselskaper som lurer på hva de skal gjøre med en ukjent kabel.
MANGE SPØRSMÅL: Leif Bjørge Pedersen, daglig leder i Seba nor as får stadig telefoner fra nettselskaper som lurer på hva de skal gjøre med en ukjent kabel. Mona Sprenger
Utenfor Seba nors kontor i Sarpsborg har Pedersen fått laget sitt eget kabeltestfelt, hvor han tilbyr kurs for bransjen.

– Her kan de komme og få prøvd ulike metoder for kabelidentifisering, sier Pedersen.

Han opplever at mange elverk mangler rutiner, for hva man gjør når uidentifiserte kabler avdekkes.Falsk trygghet

En strømførende energikabel fører en vekselspenning på 50 Hz, og så lenge det er last tilkoblet kabelen vil det flyte strøm gjennom kabelen. Det skaper et elektromagnetisk felt rundt kabelen.

– Dette kan detekteres og påvises ved hjelp av en kabelsøker med 50 Hz funksjon. Dessverre kan en slik funksjon gi en falsk trygghet, fordi kabelen kan være spenningssatt uten at det går noen strøm. Da er den like farlig å kutte, sier Pedersen.

Han mener at kabelsøkerinstrumenter med 50 Hz funksjon ikke må brukes alene, for å verifisere om en kabel er uten spenning og strøm.

PULSMETODE: DC-metoden benytter en kraftig DC puls som sendes inn i kabelens leder.
PULSMETODE: DC-metoden benytter en kraftig DC puls som sendes inn i kabelens leder. Mona Sprenger

To sikre metoder

Ifølge Seba nor finnes det to hundreprosent sikre metoder :

– Vi har to metoder for kabelidentifisering, AC-metoden og DC-metoden. AC-metoden er frekvensbasert utvelgelse som kan utføres med en avansert kabelsøker som har lave frekvenser tilgjengelig. Denne metoden krever en kabel med to ledere, sier Pedersen, som fortsetter:

– Mens DC-metoden benytter en kraftig DC puls som sendes inn i kabelens leder og som føres i jord i den fjerne enden. Denne metoden kan brukes på alle typer kabler, sier Pedersen og viser frem kabelsøkeren.Grønt utslag

– Blir du med ut og tester utstyret, spør han og demonstrer for Teknisk Ukeblad hvordan det hele fungerer.

– Grønt utslag på mottakeren. Dette er den riktige kabelen, smiler Pedersen.

Men hvordan kan man få undersøkt om en helt ukjent kabel er spenningssatt?

– Det kan man ikke, da må man forsøke å finne kabeltraseen og ser hvor kabelen går inn for å få sjekket den. Det er en ekstra jobb.

– Trondheim Energi bruker Seba nors utstyr jevnt og trutt. Og vi tester nå utstyr som kanskje kunne ha hjulpet oss 6. august, forteller Roar Skauge, som understreker at Trondheim heldigvis ikke går i svart så ofte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.