BYGG

Finner ikke miljøprodukter

FORNYET: Når det er ferdig rehabilitert vil gamle Norsk Medisinaldepot se slik ut - og inneholde langt flere  miljømerkede produkter enn leverandørene har vært forberedt på.
FORNYET: Når det er ferdig rehabilitert vil gamle Norsk Medisinaldepot se slik ut - og inneholde langt flere miljømerkede produkter enn leverandørene har vært forberedt på. Bilde: Aspelin Ramm
Joachim Seehusen
20. okt. 2011 - 10:18
Vis mer

Nå er Aspelin Ramm gått lei av trege byggevareleverandører som ikke kan tilby miljøsertifiserte produkter.

Det gamle Norsk Medisinaldepot skal nå rehabiliteres. Det er et prosjekt til 180 millioner kroner som skal bringe energibruken ned fra 480 kWh/m2 til 150 kWh, og som gir bygget energiklasse B. Problemet for byggherren Aspelin Ramm er at de tenker ut over energibruk, men da står ikke lenger leverandørene i kø.

– Vi ønsker å tenke miljøriktig og gjøre det forståelig for våre leietakere. Da er svanemerket et av mange ledd som bidrar til et mer helhetlig inntrykk, sier prosjektleder Thorbjørn Sele.

Les også: Nytt miljømerke lanseres i Norge

Ber om svanemerke

Han har bedt om svanemerkede byggevarer, men opplever at det er få tilgjengelige produkter. Det undrer ham litt. Han sier at det ligger produkter for 50 millioner kroner i potten når han er på jakt etter miljømerkede byggevarer bare for dette ene prosjektet. Om pris og kvalitet er lik vil et svanemerket produkt vinne.

Sele skal kjøpe 2500 m2 fasadeplater, men finner ingen som er miljømerket. Slik fortsetter det fra vare til vare. Heller ikke gipsplater er å finne med Svanemerke.

KRTISKE: Direktør for miljø og samfunnsansvar og prosjektleder Thorbjørn Sele i Aspelin Ramm er kritiske til norske leverandører av byggevarer. De søker miljømerkede produkter, men slliter med å finne det.
KRTISKE: Direktør for miljø og samfunnsansvar og prosjektleder Thorbjørn Sele i Aspelin Ramm er kritiske til norske leverandører av byggevarer. De søker miljømerkede produkter, men sliter med å finne det. Joachim Seehusen

Produktdatablader duger ikke

For utbygger er det lite attraktivt å selv gå gjennom produktdatablader for å vurdere miljøkvalitetene.

– En ting er at det krever mye tid, en annen ting er at produsentene kan legge nærmest hva de vil av informasjon i slike datablader. Vi hadde et eksempel der en uavhengig konsulent kom frem til helt andre resultater enn produsenten hevdet, sier Sele.

Det er hovedgrunnen til at Aspelin Ramm ønsker seg Svanemerket. Da er kriteriene til å stole på og Svanemerket kan brukes overfor kunder som etterspør miljøbevissthet.



Inviterer

Så stor er skuffelsen og frustrasjonen over tregheten at Aspelin Ramm nå har invitert byggevareleverandørene til seminar. Seminaret er først og fremst rettet mot de som ønsker å konkurrere om å bli leverandør til rehabiliteringen av medisinaldepotet.

Det kan nok trenges. En rask titt på ecolabel.no som er nettsiden til Svanemerket avslører at det er 1252 forskjellige byggevarer med Svanemerke og at disse blir levert av 76 forskjellige produsenter.

En av dem er vindusprodusenten Nordan, men kun med to modeller.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Vi ser at etterspørselen øker og vil skaffe Svanemerket til flere av våre produkter, sier markedsdirektør Johannes Rasmussen. Han forteller at Nordans erfaringer fra kontintentet og Storbritannia viser at Norge er et bakenforland når det gjelder miljø.

– Svanemerket er godt kjent i Norden og det har høy troverdighet. Vi merker sterkere etterspørsel etter miljøriktige produkter, og vi tror det vil fortsette å øke. For oss er det viktig at det er en objektiv klassifisering, sier Rasmussen.

SLITENT: Medisinaldepotet fra 1974 skal få redusert energibruken til en tredjedel og samtidig bedret miljøprofil.
SLITENT: Medisinaldepotet fra 1974 skal få redusert energibruken til en tredjedel og samtidig bedret miljøprofil. nyebilder.no

Ikke lett

– Jeg oppfatter det slik at Byggenæringens Landsforening ikke ønsker Svanemerket, men nå kommer det. Vi får stadig flere med merking og har søknader til behandling, sier Alvhild Hedstein, direktør for Ecolabel som forvalter Svanemerket i Norge.

Hedstein kan ikke huske at noe produkt har fått Svanemerket uten at produsenten må gjøre tilpasninger.

– Det skal ikke være lett, vi stiller strenge krav. Råvarene skal komme fra bærekraftige kilder.

Svanemerket er opprettet av myndighetene i de nordiske landene for å hjelpe innkjøpere til å finne de miljømessig beste produktene. Så langt er svenske bedrifter i flertall på listen over godkjente produkter.

– Fordi vi er opprettet av myndighetene har vi ikke egentlig noen konkurrenter, men jeg opplever likevel at miljødeklarasjonene som BNL benytter blir en slags konkurrent selv om de ikke er sammenlignbare, sier Hedstein.

Les også: Første maling med miljømerking

Miljødeklarasjon

En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte, heter det på nettsiden epd-norge.no

– Ja, vi anbefaler å bruke miljødeklarasjoner, bekrefter Arne Skjelle, administrerende direktør i Byggevareindustriens Landsforening.

– Svanemerket kan være vel og bra, spesielt for forbrukerprodukter. Men i et bygg som består av hundrevis av produkter mener vi det ikke gir et godt nok bilde. Der må man ta inn forhold som livsløpskostnader og se helheten, sier Skjelle.

Om Aspelin Ramms mål om å bruke svanemerkede produkter har Skjelle kun en kommentar:

– Da har de et problem. Ved å gå for Svanemerke tenker du for snevert, det tilfører ikke bygget noen tilleggsverdi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.