OLJE OG GASS

– Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst

Og offshorenæringen må miste flere kontrakter for å forstå alvoret, mener professor Torger Reve.

 Professor Torger Reve mener at kostnadsproblemet på sokkelen er løst om man finner løsninger som ikke inkluderer at folk skal jobbe på plattformer.
Professor Torger Reve mener at kostnadsproblemet på sokkelen er løst om man finner løsninger som ikke inkluderer at folk skal jobbe på plattformer. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. mai 2014 - 15:17

Bergen:

– Hvis vi ikke er best lenger, så har vi et problem. Da er vi bare dyrest.

Med en tirade av meldinger under Statoils energiseminar, kom professor i strategi og konkurranseevne ved BI, Torger Reve, med noen av sine oppskrifter for å få ned kostnadene på sokkelen.

Må kutte glava-lag

Det var nemlig kostnader og konkurransekraft som var det store temaet på energiseminaret i Bergen i dag.

– Kostnadsdriverne ligger i samspillet mellom oljeselskap og leverandørindustri. Man er nødt til å fokusere kostnader i alle ledd. Man må forenkle prosedyrer og standardisere løsninger, sa Reve.

– Og vi er nødt til å kutte det jeg kaller glava-lag. I Statoil er det mange av disse. I Ekornes, for eksempel, der er det ingen HR-avdeling. Det er ingen kommunikasjonsavdeling. Det er en lønnsavdeling, sa professoren.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

– Fjerne privilegier og folk

Han la også til at man er nødt til å fjerne privilegier i oljeselskapene for å få ned kostnadene, og at man er nødt til å ha en stor grad en endringsvilje.

– I Norge har vi så høye lønnsnivå at vi er nødt til å omstille oss raskere. Det er fordelen med å ha et høyt kostnadsnivå, sa han.

– Vi er nødt til å arbeide raskere. Finn en løsning uten folk i Nordsjøen, så er problemet løst, sa professoren.

Torger Reve er professor ved BI, og har sterke meninger om hvordan kostnadene på sokkelen kan reduseres.
Torger Reve er professor ved BI, og har sterke meninger om hvordan kostnadene på sokkelen kan reduseres.

– Er ikke guds gave

Torger Reve kom også med et par andre friske utspill. Blant annet mener han at det vil være en vekker for næringen om man mister kontrakter.

– Offshorenæringen må miste flere kontrakter. Da skjønner de alvoret. De skjønner ikke snakket om det, men de skjønner handling. Og kontrakter til Korea er handling, sa Reve.

– Det er også viktig at næringen må slutte å se på seg selv som guds gave til verden. Man er en vanlig bedrift i en vanlig næring. Dessuten må man føle pusten av lavere oljepris og amerikansk skifergass. Da får de signalene klart og tydelig, sa professoren.

Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

– Må ikke leke amerikanere

I tillegg var han svært opptatt av at Norge er nødt til å tviholde på det han kaller den norske modellen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Oljeselskap tror de er et slags mini-Amerika. De snakker engelsk med Texas-aksent. Med den norske modellen mener jeg at vi har flate strukturer, vi har høy likestilling, små forskjeller, lite hierarki, klar tale og stor handlekraft. Vi er nødt til å videreutvikle denne modellen, og ikke leke amerikanere, sa professoren.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Nyland: Må se på ubemannede plattformer

Oljedirektør Bente Nyland sier i en kommentar til Teknisk Ukeblad at hun er usikker på om det er å tømme Nordsjøen for arbeidere som er løsningen.

– Jeg skal ikke blande meg opp i avtaler mellom partene, men det er jo klart at en må tenke i alle ledd om man skal gjøre forandringer, for å få dette til å gå opp i fremtiden. Om det handler om å kutte folk, det vet jeg ikke, sier hun.

Nyland legger til at det ikke er dumt å se på alternative plattformløsninger.

– Det er klart, man har teknologi som går fremover, så det å diskutere litt enklere plattformløsninger, som ubemannede plattformer er viktig. Man må selvfølgelig sikre seg at dette fungerer for å få tryggheten på plass. Det er da leverandørene som blir sittende på bevisbyrden for at dette er sikkert, sier hun.

– Mer samarbeid

På spørsmål om Nyland kan oppsummere løsningen for kostnadsreduksjon på norsk sokkel svarer hun at det er et mangefasettert bilde. Hun ber om at industrien samarbeider mer.

– Får man til billigere og mer effektive brønner, så har man tatt en del. Men det er også samarbeid i alle ledd som er spesielt viktig. Man er litt for opptatt av å holde ting for seg selv. Det går også på at man er for opptatt av egne standarder. Det bør være en generell standard. Leverandørindustrien sier for eksempel at Statoil vil ha de gule boltene, og Exxon vil ha de røde boltene, mens de blå boltene passer for alle, sier hun.

Les også:

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

Oljevarsler fikk sparken på dagen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.