INDUSTRI

Finanskrise rammer solprosjekt

Anders J. Steensen
29. sep. 2008 - 15:23

Kristiansand: Det stramme kapitalmarkedet slår inn for fullt for Vetro Solars ambisjoner om å bygge en spesialglassfabrikk for solceller i Tyskland.

– Det er nesten umulig å skaffe tilstrekkelig med kapital slik at vi får utløst støtte fra EU til å bygge fabrikken, forteller Anders Gaudestad.

Han er på jakt etter investorer til å bygge en fabrikk for spesialglass til solceller. Prisen for denne fabrikken er beregnet til 3,2 milliarder kroner. Dersom han får med seg investorer vil EU gi støtte på nær 400 millioner kroner til prosjektet.

Prosjektet var opprinnelig fastsatt til å starte utbygging i fjerde kvartal i år.

– Det ser ut til at vi må utsette byggestart til første halvår 2009. Dessuten kan det hende at vi må bygge ut trinnvis, med en produksjonslinje om gangen og ikke to som opprinnelig planlagt. sier Anders Gaudestad.

Les også: - Nye teknologier får den første smellen

Renere og tynnere glass

Fordelen med glasset til Vetro Solar er at det er tynnere, lettere å forme og påføre belegg enn det tradisjonelle glasset. Det skyldes at glasset lages uten at det finnes rester av jern i glasset. Det gjør at det er i stand til å ta imot større skjærekrefter og har et høyere bøyemoment enn vanlig vindusglass.

Spesialglasset er tynnere enn vanlig vindusglass, fra 1,6 mm til 2 mm kontra 3,2 mm. Med tynnere glass er det mulig å bearbeide glasset annerledes, blant annet ved at de kan slipes og bores ut med vannjet i stedet for med metallborr.

Prosessen Vetro Solar bruker, medfører også muligheter for at glasset kan herdes under produksjon av selve glassflaten, i stedet for ved en etterbehandling, som i dag er vanlig.



Nytt nisjemarked

Per i dag står forbruket av glass i solcelleindustrien for rundt en prosent av det totale glassforbruket, men det vokser.

– Vår fabrikk vil kun levere til solcellemarkedet, og kan dermed levere de kvaliteter som denne industrien ønsker, sier Gaudestad.

En av fordelene med det tynnere glasset er at det slipper gjennom mer sollys enn vanlig vindusglass. Effekten er at solcellene kan gi ut rundt seks prosent mer energi med dette glasset. Gaudestad mener at glasset fra den planlagte fabrikken vil være spesielt godt egnet i den nye tynnfilmteknikken for solceller.

Les også: Norsk solglass øker solcelleeffekt

For lite glass

Veksten i solcellemarkedet er kraftig, rundt 60 prosent i året.

– Mens noen påstår at det på verdensbasis i 2010 vil være installert effekt på 23 GW, viser andre prognoser at det vil være på 52 GW i 2012. Vi tror det vil være vanskelig å kunne få nok glass til denne produksjonen innen 2012, sier Gaudestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.