NETTARKIV

Fete fargeutskrifter

Morten Gulden
21. apr. 2008 - 16:05

Blekkskriverne har kommet utrolig langt siden introduksjonen i 1980. Hastigheten er nå så høy at variasjonen mellom skriverne kun er relevant hvis du står og venter på at en side skal bli ferdig (nært beslektet med å stå og se på at kaffekannen skal koke). Fullformat fargeutskrifter blir uansett ferdig på et minutt eller to. Oppløsning har blitt et ikke-tema, man klarer neppe å se forskjell på de forskjellige modellene i denne testen uansett.

Utskriftskvaliteten er også kommet så langt at det kan være vanskelig for en vanlig dødelig å skille mellom 4, 6 eller 8-patroners utskrifter, langt mindre mellom de forskjellige produsentenes produkter. For en fotoentusiast, derimot, er det mange detaljer å henge seg opp i, og nok av tekniske og resultatmessige forskjeller å kose seg med.



Markedet

I praksis velger du i dag en multifunksjonsskriver med innebygd skanner hvis du er på jakt etter en A4-modell, eller en A3+ skriver som ikke gjør mer enn utskrifter. Det finnes også skrivere for profesjonelle, som gjerne bruker pigmentbasert blekk og garanterer opp til 200 års levetid på utskriftene, men slikt er dyrt. Så dyrt at du helst bør ha en viss omsetning på bildene dine før det er verd innsatsen. For oss andre, derimot, er det en hel verden av papir og blekk å velge imellom innenfor det produsentene kaller ”semi-proft” .

Alle produsentene har en rekke modeller i hvert segment, forskjellen kan være manglende minnepinneleser eller lcd-skjerm. Slikt gir utslag på prislappen, men ikke utskriftskvalitet – de har samme antall blekkpatroner og skriverinnmat forøvrig. De fleste av oss velger derfor etter lommeboken og behov. Det er kanskje praktisk å kunne sette inn minnekortet rett i skriveren, men strengt tatt ikke nødvendig.



Fullfarge er så mangt

Hvor mange patroner skriveren inneholder kan variere fra fire til åtte – de ekstra patronene inneholder fargenyanser som gjør vanskelige motiver, som forløpningen i et bilde av en solnedgang eller hudfarger, penere. Det kan kanskje være et poeng på enkelte bilder, men etter vår mening bør ikke antall patroner være avgjørende. Du får glimrende resultater med fire farger også, mange oppfatter firefargersbilder som litt ”skarpere”.





HP Photosmart Pro B9180

A3+ skriver med uttbyttbare skriverhoder og hele 8 blekkpatroner. Denne skriveren er det lite å utsette på, og mye å like. Det eneste vi savner er muligheten til å hekte på ruller med papir. Dette er en rask nettverksskriver med meget god utskriftskvalitet og en smart kalibreringsrutine (det følger med eget kalibreringspapir i esken) som sikrer god fargegjengivelse Skjermen er klar, menyene lettbetjente og lette å lese både forfra og ovenfra. B9180 har nettverksplugg i tillegg til USB, som er en stor fordel når du skal dele den på et nettverk. Dessverre ikke trådløst nett.

Pris 4 990.-



HP Photosmart C7280

Dette er den overlegne alt-i-ett skriveren for deg som trenger vanlige utskrifter i tillegg til bilder i A4. Denne skriveren benytter 6 fargepatroner. Trenger du faks på hjemmekontoret er den et godt valg, og med støtte for wi-fi i tillegg til kablet nett er den lett å hekte på det trådløse nettet. Utskriftskvaliteten er upåklagelig, og samtlige funksjoner lette å betjene rett på frontpanelet. God lcd-skjerm og lettbetjente menyer er også et pluss.

Pris 2 385.-



Epson rx685

En rimelig og elegant multifunksjonsskriver med lettbetjent kontrollpanel og lettlest lcd-skjerm. Denne lille skriveren har to kassetter som gjør det lett å bytte papir, og den har egen lomme til 10x15 cm ark (postkort-størrelse). I tillegg følger det med adapter for utskrift på DVD eller CD. En fin skriver, men den bråker uforholdsmessig mye når den er i bruk.

Pris 1 695.-



Canon Pixma Pro 9000

Vår favoritt i denne testen. Canon har levert høykvalitetsskrivere i en årrekke, og nådd et foreløpig høydepunkt med Pro 9000. Her er det ikke mye ekstrautstyr å skryte av, men til gjengjeld et glimrende bilderesultat. Den benytter 8 blekkpatroner. Skriveren taklet alle papirtykkelser vi fant på å mate den med, er rask og leverer ekstremt pene bilder. Valget for den seriøse fotoentusiasten.

Pris 5 220.-



Epson Stylus Photo r1900

Denne A3+ modellen fra Epson er kanskje ikke gratis, men har noe så spennende som ekstra blekkpatroner for solnedganger og glossy finish – dette er en nisjeprinter for de ekstra kresne. Om det virker? Jadda! Utskriftene får et eget glanset preg som ser spesielt profesjonelt ut. Skriveren kommer med rulladapter for utskrift av veldig store panoramabilder, og støtter utskrift på CD og DVD. Ut over disse ekstrafunksjonene er det lite å hente frem, en rask skriver som leverer veldig bra bilder.

Pris 5 100.-



Vårt Valg

Alle skriverne i denne testen er gode, både med tanke på utskriftskvalitet, funksjonalitet og driverkvalitet. Vi holder likevel opp Canons A3+ skriver pro 9000 som et meget godt valg i semi-proff klassen. Den har minimalt med ekstrautstyr men særdeles gode utskrifter både i sort/hvitt og farge, og den er rask. Av A4-skriverne velger vi HP photosmart C7280 – en rask og grei alt-i-ett maskin med trådløst nett og god utskriftskvalitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.