Fellesterminal for buss, tog og gondol i Voss

Et kollektivknutepunkt av de helt sjeldne er under utbygging i Voss. Her blir det felles terminalområde for buss, tog, drosje og gondolbane. Anlegg av vegarealene er nettopp sendt ut på anbud. Fristen er satt til 9. april.

Slik vi det se ut i Voss om et par år. Bygningen bak bussholdeplassen er et planlagt hotell. Det som krager ut bortenfor hotellet, er gondolbygningen.
Slik vi det se ut i Voss om et par år. Bygningen bak bussholdeplassen er et planlagt hotell. Det som krager ut bortenfor hotellet, er gondolbygningen. Foto: MIR/Nordic Office of Architecture
6. mars 2018 - 15:33

På terminalområdet skal det etableres 7 plattformer for rutebusser, drosjeholdeplass og parkeringsplass for "kiss and ride", eller "kyss og køyr" som det heter på vossedialekt. Det blir også oppstillingsplass for opptil 4 turistbusser. Oppgradering av en kort strekning av gamle E16 inngår i enteprisen.

Området rundt Voss stasjon er fullstendig forandret de siste årene. En ny felles terminalbygning for tog og buss ble åpnet i fjor høst. Den ligger på østsiden av den gamle stasjonsbygningen, men på et lavere nivå. Inngangen til terminalbygningen ligger på samme nivå som gamle E16.

Bussterminalen skal være fullført innen utgangen av september neste år. Inntil videre stopper bussene på en provisorisk holdeplass i nærheten.

Fra den nye terminalbygningen går det trapp og heis til togene og til gondolbyningen. Herfra skal gondolene gå opp til fjelltoppen Hangur, som ligger 820 meter over havet. Hangur er utgangspunkt for 45 km alpinbakker. Bygging av gondolbanen er i gang. Den bli fullført sommeren neste år.

Utyggingen ved knutepunktet er ikke ferdig når bussterminalen er fullført. På området hvor det tidligere var parkeringsplass skal det bygges et hotell. Den gamle parkeringsplassen er erstattet av en ny på nordsiden av jernbanesporene. Mellom den nye parkeringsplassen og terminalbygningen går det kulvert under sporene.

Utbyggingen av knutepunktet er et spleiselag mellom Statens vegvesen, BaneNOR, Hordaland fylkeskommune, Voss kommune og Voss Resort, som driver alpinanleggene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.