KRAFT

Felles elmarked: – Naturlig at det tar lang tid

KOMPLISERT: - Det har vært en lang diskusjon. Det er komplisert å koble to lands systemer sammen, sier Terje Riis-Johansen. Her i samtale med Sveriges næringsminister Maud Olofsson i Stockholm i dag.
KOMPLISERT: - Det har vært en lang diskusjon. Det er komplisert å koble to lands systemer sammen, sier Terje Riis-Johansen. Her i samtale med Sveriges næringsminister Maud Olofsson i Stockholm i dag. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
8. des. 2010 - 14:04

STOCKHOLM: – Dette er en stor avtale. Det er naturlig at vi bruker lang tid. Det handler om 10 prosent av den totale energiproduksjonen i Norge og Sverige, sa olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen i dag.

Stort skritt videre

Sammen med den svenske næringsministeren Maud Olofsson underskrev han i dag i Stockholm en protokoll for arbeidet fra høsten 2009 til desember 2010. Og ifølge Maud Olofsson er det bare små justeringer som må komme på plass.

– Sverige planlegger å legge frem proposisjonen våren 2011. Det har vært en lang diskusjon. Det er komplisert å koble to lands systemer sammen.

Mens olje- og energidepartementet sender på høring et utkast til ny lov om elsertifikater.

– Vi er kommet et stort skritt videre mot etableringen av et felles svensk-norsk elsertifikatmarked. Jeg følger opp med å sende på høring et lovforslag som legger grunnlaget den norske delen av en felles elsertifikatordning med planlagt oppstart 1. januar 2012.

Grønne sertifikater kan gi høyere strømpris

Mye vind i begge land

Totalt skal det nye elsertifikatsystemet gi 26,4 TWh ny fornybar energi fra 2012 fram til 2020. Det betyr nye 13,2 TWh for hvert land. Dette tilsvarer to kjernekraftreaktorer og om lag 2500 vindkraftverk.

– Vi forventer at det vil komme mer vannkraft i Norge, mer bio i Sverige og like mye vind i Norge og Sverige, sier Olofsson, som roser dagens svenske system.

– Det er svært kostnadseffektiv, når norske aktører kobler seg til systemet vil det innebære et større marked med flere aktører. Det forventes at det vil gi bedre konkurranse. Gjennom denne ordningen vil vi få mer energi på en kostnadseffektiv måte, sier den svenske statsråden, som tror at Norge og Sverige vil bli et forbilde for resten av Europa:

Utgangspunktet er fortsatt at systemet skal være teknologinøytralt og at landene skal ha like ambisjonsnivå.

Les også: Svensk atomkraft hangler

Vil trenge mindre import

– Vi har sett de siste vintrene at vi har behov for mer kraft. Det har vi merket de siste ukene. Dette vil gjøre oss mindre avhengig av import av kraft. Vi ser at når det er lite vann i magasinene og det er problemer med atomkraftverkene så oppstår det problemer. Det gjør vi noe med i dag, sier Riis-Johansen, som også trakk frem klimatoppmøtet i Cancun.

– Vi er store energinasjoner som kan gjøre noe med det snakkes om i Cancun. Vi fyller det de snakker om med innhold.

Begge statsrådene understreket at nett vil spille en nøkkelrolle i denne prosessen:

– Skal dette systemet fungerer så må nettet utvikles, sier Riis-Johansen.

Les også: – Norge må eksportere kraft

Felles sertifikatmarked: Kan skape flere titalls TWh fornybar energi

Les mer:

– Grønne sertifikater er ikke alt

Ny reaktorstans driver strømprisene oppover

Risikerer ekstrempriser til 2015

Norsk strøm er ikke ren: Halvparten er kull- og atomkraft

Svensk rapport støtter felles sertifikatmarked

Ber Haga droppe grønne sertifikater

Norsk kraft kan bli gull verdt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.