ARKIVNYHETER

Felles CO2-satsing ved HiT

Anders J. Steensen
16. apr. 2009 - 15:04

PORSGRUNN: Landets største CO 2-utslipp kommer fra industrien i Grenlandsområdet.

Samtidig er dette også den industrien som har lengst erfaring med å håndtere CO 2.

Basert på den lange industrielle tradisjonen tok derfor industrien og HiT initiativet til å etablere et CO 2 laboratoriet og et testanlegg ved HiT.

Etableringen er støttet av StatoilHydro, Norges forskningsråd, Telemark Fylkeskommune, Tel-Tek og Gassnova.



Samarbeid

HiT har fått bevilget 6 millioner kroner gjennom Norges forskningsråd for CO 2 fangst fra i industri og kraftverk.

Prosjektet går i sin helhet på CO 2-fangst fra utslipp etter forbrenningsprosessen.

Prosjektet skal gjennomføres som et samarbeid mellom HiT, StatoilHydro, Tel-Tek og CMR Prototech.

Skal sørge for charterreise

Formålet er finne teknologier som reduserer energiforbruket og reduserer kostnadene både for investeringer og drift av CO 2 fangstanlegg.

Dette er i tråd med statsminister Jens Stoltenberg som under Aker-dagen like før påske kom med følgende utkallelse:

– Vi har kalt vårt CO 2-prosjekt for månelanding, men siktemålet er å få til en charterreise som gjør at alle har råd til å bli med.



Unik erfaring

Det er et nært samarbeid mellom Tel-Tek og HiT. Gjennom 58+ programmet i StatoilHydro har begge fått tilført høy kompetanse med lang erfaring fra blant annet forskningssentre.

– Det er vel ingen andre institusjoner som har samme erfaring og kompetanse på CO 2-håndtering. Dette er aktiviteter som har pågått på Herøya i Hydro, nå Yara i mange tiår. Denne kompetansen og erfaringen er nå i våre rekker, forteller administrerende direktør Marit Larsen i Tel-Tek til Teknisk Ukeblad.

Begrave kjepphestene

Hun legger til at de deler på erfaringen ved at flertallet av de 58+-ere som har begynt i Tel-Tek også har fått professor II stillinger ved HiT.

– Det er også disse som har stått for oppbyggingen av CO 2-laboratoriet. Det gjelder både utstyr og sikkerhet knyttet til aktiviteten i laboratoriet. Jeg håper at vi med dette laboratoriet kan begrave kjepphestene og prioritere nye ideer, sier professor II, Dag Eimer, som i en årrekke har arbeidet ved forskningssenteret til Hydro, men som nå arbeider i Tel-Tek og ved HiT.



Detaljer

I CO 2-laboratoriet kan studenter ved HiT studere termodynamiske forhold kjemiske reaksjoner knyttet til aminprosesser.

– Vi vi se på bindinger som oppstår, hvordan avfallsstoffene fra renseprosessen kan behandles og prøve ut termodynamikk og massebalanse i renseanlegg. I tillegg bygger vi et komplett fangstanlegg for å teste ut prosessene vi arbeider med, forteller Dag Eimer.

– Laboratoriet ved HiT blir et viktig supplement med en unik industriell erfaring. Å få forbedret fangstteknologien og redusere kostnadene er viktig skal CO 2-fangst bli lønnsom, sier Henrik Solgaard Andersen i StatoilHydro.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.