KARRIERE

– Feil å snakke om tida etter oljen

OLJE: Vi må slutte å snakke om hva som kommer etterpå. Det var budskapet til Jonas Gahr Støre.
OLJE: Vi må slutte å snakke om hva som kommer etterpå. Det var budskapet til Jonas Gahr Støre. Bilde: Scanpix
Dag Yngve Dahle
17. jan. 2012 - 12:10

GRAND HOTEL: Å gjøre en forskjell. Under denne svevende overskriften snakket utenriksminister Jonas Gahr Støre til forsamlingen under Kontaktkonferansen for universiteter og høyskoler i dag.

Han tok utgangspunkt i betydningen av olje og gass for et lite land som Norge.

Økt aktivitet i nordområdene

De lange linjene

– For å stimulere de unge til å satse på kunnskap, må vi bli flinkere til å fortelle historien om Norge og hva som har skapt dette landet. Altså de lange linjene. Jeg tror voksne og vi som er i maktposisjoner har vært for dårlige til det, sa Støre.

Han knyttet dette til Aker Solutions Aker Solutions etablerer Tromsø-kontor i Tromsø, og hvordan få unge til å satse på studier som kan komme oljeeventyret i nord til gode.

– Det handler om grensesnittet mellom kunnskap og forvaltning av naturressurser som olje og gass. Jeg mener vi har gjort en feil ved å snakke om at vi er på tampen av dette, sier utenriksministeren og sikter til oljealderen.

Rekrutterer sine egne til Tromsø

Den lange kysten

– Det har vært feilslått å hele tida snakke om hva vi skal gjøre i dette landet etter oljen. Nå ser vi en fremmedgjøring blant de unge når det gjelder realfag og teknologi. I stedet må vi fokusere på fortellingen om hva dette folket har fått til langs denne tynne kysten, sier Støre.

Han legger til:

– Det er åpenbart at skal vi lykkes i nord, må vi gjøre det gjennom kunnskap, sier utenriksministeren.Les reaksjonene på Støres utspill:

– De er oljeindustriens løpegutter

– Avsporing av Støre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.