Farlig å gå eller sykle gjennom Ibestadtunnelen

Å gå eller sykle gjennom Ibestadtunnelen i Troms er så farlig at Statens vegvesen nå skilter forbud mot å gå eller sykle i den undersjøiske tunnelen.

Det er ikke tillatt å gå eller sykle gjennom Ibestadtunnelen. Den viktigste årsaken til det er at det tidvis er for høye konsentrasjoner av NO2 i tunnelen.
Det er ikke tillatt å gå eller sykle gjennom Ibestadtunnelen. Den viktigste årsaken til det er at det tidvis er for høye konsentrasjoner av NO2 i tunnelen. Bilde: Jan Lind, Statens vegvesen
Redaksjonen Våre Veger
10. aug. 2016 - 13:36

- Vi får stadig vekk meldinger om at myke trafikanter, da spesielt syklister, ignorerer forbudet mot ferdsel gjennom Ibestadtunnelen. Det til tross for at forbudet er tydelig skiltet på begge sider av tunnelen, forteller seksjonssjef Tor Ivar Johnsen i Statens vegvesen, avdeling Midtre Hålogaland.

 

For mye No2-gasser

Det er to grunner til at myke trafikanter ikke kan benytte seg av den undersjøiske tunnelen på fv. 848 i Troms, som forbinder øyene Andørja og Rolla. Den ene er at tunnelen ikke er tilrettelagt for slik ferdsel; det finnes ingen gang- og sykkelfelt. Den andre, og viktigste, grunnen er nivåene av gassen NO2.

- Gassen dannes når nitrogenmonoksid, som finnes i eksos, reagerer med oksygen. Eksponering for for store mengder av gassen kan være farlig. I Ibestadtunnelen registrerer vi tidvis for høye nivåer av NO2, sier Johnsen.

 

Trygt for bilistene

Han understreker samtidig at tunnelen er helt trygg for øvrige trafikanter.

- Det er ingen fare forbundet med å kjøre gjennom tunnelen. Problemet er eksponering for NO2 av for høye forekomster over tid, sier han.

De nye informasjonsskiltene kom på plass tidligere denne uka. De skal ytterligere klargjøre at kun motoriserte kjøretøy kan benytte seg av Ibestadtunnelen.

- Ettersom dette er en undersjøisk tunnel, har vi ingen omkjøringsmuligheter for de myke trafikantene. Likevel anmoder jeg på det sterkeste om å respektere ferdselsforbudet; det er der av gode grunner, avslutter Tor Ivar Johnsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.