KRAFT

Faren for ekstrempriser er ikke over

Øyvind LieØyvind Lie
2. des. 2010 - 16:25

Usikkerheten rundt to kjernekraftverk gjør at strømprisen på Nord Pool i dag holdt seg høy, selv om det er meldt noe mildere vær.

Systemprisen i Norden ble 61,4 øre/kWh, mens områdeprisen i Midt-Norge endte opp på 63,2 øre/kWh. Morgentimene og ettermiddagstimene ble dyre i Midt-Norge i dag også, men billigere enn de siste tre dagene.

I tillegg til systemprisen må abonnenter med spotavtale betale et påslag til sin strømleverandør, samt moms, elavgift og nettleie.

– Det ligger ingen ekstremkulde foran oss nå. Dermed er ekstreme peak-priser slik vi har sett de siste dagene mindre sannsynlig, sier senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft.

Les også:

Energiknapphet

Men hvis man ser lenger fram enn 15 dager, kan alt skje, understreker Botnen. Da utelukker han ikke at vi kan få energiknapphet.

Han forklarer at det er et skille mellom energiknapphet og effektknapphet. De høye prisene vi har hatt de siste dagene kommer av effektknapphet, som innebærer at kulden gjør situasjonen i kraftnettet så anstrengt at kraftprisen i enkelte timer på dagen går kraftig opp. Det gjelder spesielt timene om morgenen før folk går på jobb, og på ettermiddagen da folk kommer hjem.

Den lave fyllingsgraden i vannmagasinene kan derimot gi energiknapphet. Det innebærer at magasinene over lengre tid tappes ned slik at det til slutt blir svært lite vann å produsere kraft med.

Les også: Kjernekraftproblemer kan sende prisene til himmels

Rekordlav vannstand

Hvis det blir jevnt kaldt i månedene som kommer, står vi i fare for å få en slik energiknappet.

– Man bruker hele tiden av det vannet som skal disponeres resten av vinteren. Allerede før kuldebølge som vi nå er inne i, hadde vi en rekordlav vannstand i Norge nå. Den kommer til å bli enda knappere når magasinnivåene presenteres kommende onsdag, sier Botnen.

– Etter hvert kan vi risikere at vi får så lav magasinstand at man vil slite med forsyningssikkerheten resten av vinteren, sier han videre.

For å unngå problemer med forsyningssikkerhet må en av to ting skje. Enten må været bli mildere. Eller så må prisene bli høye nok til at oljekondenskraftverkene i Sverige går som grunnlastverk. Det forutsetter ifølge Botnen kraftpriser på rundt 70 – 100 øre/kWh på ukesbasis. Det vil gjøre at industrien responderer og stenger ned forbruk. Prisbildet vi har nå er ikke høyt nok at industrien responderer i særlig grad, sier Botnen.

Les også: Kobler ut elektrokjelene

Viktig temperatur

Energiknapphet vil til forskjell fra effektknapphet gi jevnt høye priser, med lite variasjon i prisene gjennom døgnet.

Temperaturen har mye å si for om det blir energiknapphet i Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– For hver grad temperaturen synker, øker forbruket i Norge med 350 MW og med 800 MW i Norden. Nå har det stort sett vært 10-12 grader under normaltemperaturen, sier Botnen.

Et forbruk på 350 MW gjennom et helt år ville gitt et forbruk på 3 TWh.

Reservekraft

Hvis man hadde satt i drift de to reservegasskraftverkene i Midt-Norge på til sammen 300 MW, ville det ikke gitt noe spesielt utslag på systemprisen i Norden. Men på den lokale områdeprisen i Midt-Norge, ville det bidra til å senke prisene.

– Det ville være med å senke prisen i Midt-Norge i tilfeller hvor prisen i området ligger høyere enn i resten av Norge. Når prisene i Midt-Norge er de samme som i resten av landet, vil det ved energiknapphet ikke påvirke i særlig grad, sier Botnen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.