BYGG

Får ferske føreopplysninger

Truls Tunmo
10. sep. 2010 - 10:28

Statens vegvesen skal nå teste et system som oppdaterer prognosene hver time.

Det er stor variasjon i temperaturen både i luften og på veibanen innenfor et kontraktsområde.

Entreprenørene er avhengige av data fra værstasjonene for å avgjøre når de må brøyte og strø.

Les også: Investerer i nye værstasjoner

Prognoser for strekninger

Mens yr.no viser været for et område, vil Statens vegvesen legge prognoser ned på veistrekninger på for eksempel 200 meter, skriver vegvesen.no.

– På nettportalen ”Vegvær” kan entreprenørene få et bedre grunnlag for når de skal gjøre tiltak.

Ved hjelp av prognoser som blir presentert i både kart og grafer, skal de kunne gjøre rett tiltak til rett tid, sier prosjektleder Stine Mikalsen i Statens vegvesen.Bedre kjøreforhold

Hun sier at dette vil gi bedre kjøreforhold, mindre miljøbelastning og færre ulykker.

– Kategoriene vi kan melde er tørt, vått, isglatt, snø, snøfokk med svak/sterk vind og underkjølt regn, i tillegg til veibanetemperatur.

Så om det for eksempel er fare for rim klokken 12, vil entreprenørene kunne rykke ut og salte i rett tid, sier Mikalsen.Testes i vinter

Systemet skal nå bli testet av entreprenører langs hovedveier i Østfold, på riksveg 52 i Hemsedal og riksveg 136 Lesja.

I løpet av vinteren skal prognosene testes, og det skal gis tilbakemelding slik at Vegvesenet kan utvikle systemet.– Lettere å planlegge

– Det blir lettere for entreprenøren å planlegge og bemanne, og entreprenørene kan få en mer strukturert arbeidsdag samtidig som vedlikeholdet er godt nok.

Dette er også et nyttig verktøy for byggherremiljøet. Ut i fra prognosene kan de sjekke om entreprenørene har saltet når de skulle, sier Mikalsen.– Lite midler

Entreprenørene i hele landet får i høst tilgang til den nye web-løsningen, men i første omgang er det bare prognoser på veier i Østfold og på de to fjellovergangene.

– Vi skal utvide prognoseområdene og bygge opp et nasjonalt system der vi samler inn og viser data fra Vegvesenet sine 250 værstasjoner.

Men for å få ut ønskede prognoser må disse stasjonene ha en viss standard. Det er regionene som eier og drifter dette, og de fleste har lite midler til dette, sier Mikalsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.