ARKIVNYHETER

Fantastisk strømsparing i papirfabrikken

Anders J. Steensen
30. aug. 2011 - 08:32
Vis mer

SKOGN: Fyllstoffprosjektet, det er navnet på prosjektet som gjør den store forskjellen ved Norske Skog Skogn i Nord-Trøndelag. Ved hjelp av dette prosjektet skal papirfabrikken spare 250 GWh – 250 millioner kilowatt timer – i året.

Målingen av strømsparingen startet 1. juli i år med rapportering til Enova årlig.



Stolt

Norske Skog Skogns utviklingssjef Paul Anders Ertsås og informasjonssjef Odd Einar Aarmo er stolte av dette energisparingsprosjektet. Og fyllstoffprosjektet består av tre hovedelementer.

  • Når fabrikken lager papir, fyller de inn ca. 10 prosent kritt (kalsiumkarbonat) som de kjøper fra Danmark. Kalken erstatter med andre ord en tidel av trefiberen. På den måten kan de bruke mye mindre strøm til maskinene som maler trevirke til trefibermasse.
  • Bruke mer returpapir som gamle aviser, magasiner ukeblader etc.. til å lage papir. Returfibermassen, med lavt energiforbruk, erstatter trefibermasse med høyt energiforbruk.
  • Mindre energiforbruk i TMP-produksjonen - maskinen som maler flisa til trefibermasse.

Norske Skog Skogn har arbeidet i flere år med fyllstoffprosjektet som sparer så mye strøm. Etter en innkjøringsperiode noen måneder i første halvår, regner bedriften med å nå målene om å spare 250 GWh i året, regnet ved maks utnyttelse av kapasiteten.



Investering

Fyllstoffprosjektet er en stor investering i energisparing.

– Vi har investert 370 millioner kroner i prosjektet. Enova støtter i tillegg prosjektet med 50 millioner kroner. Enovas støtte var utløsende for hele prosjektet, understreker Paul Anders Ertsås. Uten Enova ville det med andre ord sannsynligvis ikke blitt noe av fyllstoffprosjektet.

Norske Skog Skogn er en svært stor papirfabrikk som ruver der den ligger ned mot fjorden i Skogn. Store lasteskip blir små ved bedriftens egen kai.



Energi

– All papirproduksjon krever mye energi, og elektrisk energi er en av våre største kostnader. I 2010 benyttet vi 1,17 milliarder kilowatt timer. Det tilvarer om lag 25 prosent av forbruket i hele Nord-Trøndelag. Driften av maskinene som maler flisa (TMP) trekker det meste av energien. Mye annet i fabrikken er også kraftkrevende, for eksempel papirmaskinene, returfiberanlegget, samt pumpingen av vann og papirmasse rundt i fabrikken.

Fyllstoffprosjektet handler om mye mer enn å spare strøm.

– Når vi tilsetter kritt og mer returfibermasse, oppnår vi bedre kvalitet på papiret. Og når vi reduserer forbruket av strøm så mye, blir kostnadene til å drive fabrikken naturligvis også mye mindre. Samtidig er både returpapir og kalsiumkarbonat billigere råstoff enn granfiber som vi ellers bruker til å lage papir.



Mer sparing

Fyllstoffprosjektet er ikke første gang Norske Skog gjør endringer som sparer mye strøm.

– Vi har vært veldig offensive for å spare mest mulig strøm i mange år. Vi bygde et anlegg for returpapir - returfiberanlegg i år 2000. Med dette anlegget sparte vi 300 GWh pr år. Siden den gang har det gått slag i slag med mindre prosjekter for sparing av strøm og for å bruke mindre varme, sier utviklingssjefen.

Hvis man legger sammen anlegget for å ta imot returpapir og fyllstoffprosjektet, gir det så mye strømsparing at det til sammen nærmer seg hele Alta-kraftverket.

Regnestykket er enkelt:

  • Fyllstoffprosjektet: 250 GWh i spart energi.
  • Anlegg for papirretur: 300 GWh i spart energi.

Det gir totalt 550 GWh. Alta kraftverket produserer 625 GWH pr. år.



– Vi er stolte av det vi har fått til. Fremdeles er det et stort potensiale for energisparing i Norske Skog Skogn. Nye måter å produsere på, kan gi energiøkonomisering. Men i vår fabrikk må det gjøres store, tunge investeringer til flere hundre millioner kroner for å nå disse målene, understreker utviklingssjef Paul Anders Ertsås.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.