ENERGI

Mener myter om nordområdene må avlives: – For mange ser for seg isfjell og isbjørner overalt

Fagforening mener mye av motstanden mot utvikling av nordområdene kan skyldes at folk ikke vet hvordan det faktisk er i arktiske strøk.

Mange har feiloppfatninger om norske nordområder, ifølge fagforeningen Industri Energi. Selv om noe kalles Arktis, er det ikke nødvendigvis isbjørner og isfjell i området. Her er en isbjørn på et isflak på Svalbard.
Mange har feiloppfatninger om norske nordområder, ifølge fagforeningen Industri Energi. Selv om noe kalles Arktis, er det ikke nødvendigvis isbjørner og isfjell i området. Her er en isbjørn på et isflak på Svalbard. Bilde: Kystverket
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
17. juli 2019 - 10:30

Ketil Karlsen ved fagforeningen Industri Energis Europa-kontor mener det er for mange myter i nordområdepolitikken. Han mener, ifølge fagforeningens nettside, at mytene må avlives, og at det må et faktabasert samarbeid til fremover.

– Veldig mange ser nok for seg isfjell og isbjørner overalt når de hører ordet «Arktis». De tror alt som heter Arktis er et eneste stort isøde, uttaler Karlsen.

Uttalelsene kommer i etterkant av seminaret «Policy for the future Arctic – The Importance of Research», der Karlsen var tilstede.

– Dette temaet er åpenbart av stor interesse for Norge, alle innbyggerne nordpå og ikke minst for medlemmene våre i olje- og gassnæringen, sier Karlsen ifølge nettsiden.

Den omstridte tomta på 60.000 mål som nå er til salgs for 300 millioner euro ligger rundt ti mil sør for Longyearbyen på Svalbard.
Les også

PST er koblet på: Departementet ønsket å kjøpe tomta på Svalbard – nå mener de den ikke kan selges

Store ressurser i nord

Som kjent er Industri Energi – som har svært mange oljearbeidere som medlemmer – opptatt av å få på plass nye leteområder for oljebransjen, og å utvikle nordnorsk sokkel.

Han tar derfor til orde for alliansebygging i EU.

– EU lager egen nordområdepolitikk, og da må vi være med på å påvirke. Vi må være her og jobbe opp mot de miljøene som legger grunnlaget for den politiske kursen som stakes ut, sier han.

I Norge er det anslått at store deler av de gjenværende olje- og gassressursene er i Barentshavet, samt at en god del er plassert i Norskehavet. Dette er forventet å gi både teknologiutfordringer og arbeidsplasser til mange, både i leverandørindustrien og i andre næringer.

Ifølge Industri Energi hender det at man møter relativt stor europeisk skepsis til oljeutvinning i nord. Da mener han det er alliansebygging som er veien å gå.

– Kunnskap, ikke myter

Karlsen mener at mye av motstanden mot utvikling av nordområdene kan komme fra misoppfatninger om et enormt og klimatisk variert område.

– EU definerer alt nord for polarsirkelen som Arktis. Det innebærer at nesten hele Nord-Norge faller inn under denne definisjonen, ifølge fagforeningen.

– Det er ikke slik at det er isbjørner og isfjell overalt i Arktis. Derfor er det viktig å avmystifisere dette, og få frem at vi snakker om enormt store variasjoner. For eksempel bidrar Golfstrømmen til å gjøre norsk Arktis til noe helt annet enn hva som for eksempel er tilfellet med Arktis i Canada, sier Karlsen til egen nettside.

Han mener derfor det er viktig med forskning og å få ut fakta til folk.

– Meninger og beslutninger må fremmes på bakgrunn av kunnskap, ikke myter og unyanserte oppfatninger, sier han.

– Gode grunner til skepsis

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, sier at hun ønsker mer forskning på Arktis velkommen.

– Vi er helt enig med Industri Energi om at det er viktig med mer forskning på Arktis. Samtidig er det veldig ignorant å skulle avskrive all skepsis mot oljevirksomhet i dette området som kunnskapsløs, eller at det bare er basert på myter, sier hun.

Lundberg peker på at nettopp gjennom kunnskap har man gang på gang bekreftet Barentshavets sårbare økologi.

– I takt med det har vi også sett en stadig større kritikk av oljevirksomheten som i dag er i nordområdene. Enten det er fadesen Goliat, eller Riksrevisjonens knusende rapport om beredskap i nord.

– Derfor er det svært gode og kunnskapsbaserte grunner til å være skeptisk til oljevirksomhet i nordområdene, mener Lundberg.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener selgerne av Svalbard-tomten gir et uriktig inntrykk av mulighetene for bruk av eiendommen. Her avbildet høsten 2023 i Høyesterett i forbindelse med behandlingen av Acer-søksmålet.
Les også

Regjeringsadvokaten krever at Svalbard-salget stoppes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.