IT

Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet

Facebooks nye kryptovaluta må ikke bli en honningkrukke for datainnhenting, advarer Datatilsynet, som vil vite mer om hvordan personvernet skal ivaretas.

– Det er grunn til bekymring når Facebook lanserer en kryptovaluta. Foreløpig har ikke selskapet gjort nok for å berolige personvernmyndighetene, mener Datatilsynet.
– Det er grunn til bekymring når Facebook lanserer en kryptovaluta. Foreløpig har ikke selskapet gjort nok for å berolige personvernmyndighetene, mener Datatilsynet. Foto: Reuters
18. aug. 2019 - 09:41

– Forretningsmodellen til Facebook går ut på å vite mest mulig om oss, for når de vet hva vi er interessert i, kan de selge målrettede annonseplasser, sier juridisk seniorrådgiver Tobias Judin i Datatilsynet.

– Derfor er det grunn til bekymring når Facebook lanserer en kryptovaluta. Foreløpig har ikke selskapet gjort nok for å berolige personvernmyndighetene, konstaterer han.

Facebook kunngjorde i juni planene om å lage kryptovalutaen libra, som blir ansett som en utfordrer til giganten bitcoin. Forventet lansering er i første halvdel av 2020.

Vis mer

Målet er å skape en global valuta som skal gjøre det like enkelt å spare, sende eller bruke penger som å sende tekstmeldinger. Parallelt bygger nettgiganten en digital lommebok kalt Calibra, som kan brukes til å oppbevare den nye valutaen.

Men reguleringsmyndigheter i en rekke land, også Norge, roper nå varsku.

– Datatilsynet følger utviklingen, og vi er også bekymret for personvernet. Spørsmålet er hvordan brukernes personopplysninger vil beskyttes og brukes. I verste fall vil selskapene bak valutaen få tilgang til finansielle data om brukerne, som de så kan kombinere med andre data de sitter på eller bruke til profilering, sier Judin.

– Det er viktig at dette ikke blir en honningkrukke for datainnhenting, og derfor etterlyser personvernmyndigheter over hele verden mer informasjon om hvordan personvernet skal varetas i praksis.

Internasjonale reaksjoner

For halvannen uke siden ga datatilsynsmyndigheter i EU, USA, Australia, Canada og Storbritannia i en felles uttalelse uttrykk for risiko knyttet til personvern i forbindelse med valutaen, skriver Financial Times.

Libra kan «på et øyeblikk bli ivaretaker av flere millioner menneskers personlige opplysninger», het det.

I offentlige uttalelser om personvern har Facebook og Calibra ikke gitt tilstrekkelig detaljert informasjon om hvilke systemer som vil komme på plass for å sikre og beskytte personlige opplysninger, ifølge reguleringsmyndighetene.

De er «overrasket og bekymret» over at disse spesifikke opplysningene fortsatt ikke er tilgjengelige, heter det.

Facebook har de siste årene fått kritikk for håndteringen av personvern, og toppsjef Mark Zuckerberg har lovet en ny retning for det sosiale nettverket, bygget rundt mindre grupper, private meldinger og betalinger.

– I tråd med lovverk

Rolf Folland er utnevnt som ny sjef for Militærmisjonen i Brussel. Han overtar jobben etter Louise Kathrine Dedichen. Folland har vært sjef for Luftforsvaret siden 2021. Her er han fotografert ved en tidligere anledning.
Les også

Ny jobb for forsvarstopp

Valutaen skal være regulert og i tråd med lokalt lovverk i markedene den er til stede i, både med tanke på svindel, hvitvasking og andre mulige utfordringer, ifølge Calibra-ledelsen.

Informasjonen som ligger i Calibra-systemet, skal holdes strengt atskilt fra sosiale data hos Facebook og vil ikke bli brukt til skreddersydd markedsføring, ifølge selskapet.

Libra vil bli styrt i fellesskap av 100 partnerfirmaer. Facebook blir bare en av flere stemmer i organisasjonen.

Facebook har fått med seg 28 partnere, deriblant Visa, MasterCard, Paypal og Uber, i utviklingen av libra.

En nonprofit-organisasjon basert i Genève skal på vegne av skaperne overvåke valutaen og råde over et fond med tradisjonelle penger som skal brukes til å holde den stabil.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.