ARKIVNYHETER

Eyde-nettverket Forbedrer industrien i Agder

Anders J. Steensen
28. mars 2011 - 10:52
Vis mer

ARENDAL: Tilbake i 2006 så mente Kai-Rune Heggland i Alcoa Lista (da Elkem Lista) at det måtte være mulig for prosessbedriftene på Sørlandet å samarbeide for å forbedre effektiviteten. – Det begynte med å fokusere på Lean metoder med tanke på å forbedre driften, forteller siv.ing., Helene Fladmark som er ansatt som prosjektleder av Eyde-nettverket.

Til sammen sysselsetter bedriftene som er med i Eyde-nettverket rundt 3000 ansatte. Felles for bedriftene er at de tilhører internasjonale konserner, og dermed må konkurrere om investeringene for å være konkurransedyktige. Tanken er at Eydenettverket skal bidra til at bedriftene utvikler seg innenfor Agders grenser og at den kraftbaserte industrien skal utvikle seg videre i distriktet.

Hadde forbilde

– NODE nettverket innenfor offshorenæringen var forbildet da Eyde-nettverket ble etablert. Navnet tok vi for øvrig siden Sam Eyde var fra Arendal, forteller Fladmark. Agderforskning ble brukt for å få i gang prosjektet, og fra og med 2009 var nettverket en realitet. I 2010 kom nettverket inn under Innovasjon Norges vinger gjennom at de kom inn under Arena-programmet.



Inn i Arena programmet

– Målet er økt konkurranseevne gjennom innovasjon og samarbeid mellom bedriftene. Vanligvis har ikke Innovasjon Norge hatt tradisjon for å støtte opp om store bedrifter. Men gjennom Arena-programmet er det viktig å sikre at bedriftene er gode utvikler seg her. Det må til for å øke interessen for å investere her i regionen, sier hun og understreker at forskningsmiljøet ved Elkem Fiskå er viktig for utviklingen av prosessindustrien i regionen.

Ingen direkte konkurranse

Det som kjennetegner samarbeidet gjennom Eyde-nettverket er at ingen av bedriftene konkurrer med hverandre annet enn om arbeidskraften. Dermed er det også lettere å samarbeide om å utveksle erfaringer i arbeidet med å effektivisere produksjonen og utvikle gode arbeidsprosesser med bakgrunn i Lean-prinsippene. I likhet med lignende nettverk andre steder i Norge, så besøker personell fra bedriftene hverandre for å utveksle erfaringer og for å lære av hverandre.

Satser på kvinner

Eyde-nettverket har også tatt initiativet til å danne et kvinneprosjekt i samarbeid med Node-nettverket for å samle damene i bedriftene for inspirere andre kvinner til å arbeide i industrien. – De skal få fram hva som er spennende ved å arbeide i industrien. Vi ser et stort potensial for kvinner til å arbeide i våre bedrifter, forteller Fladmark.

Inn i skolene

Hun forteller at for å sikre rekrutteringen har Eyde-nettverket inngått avtaler med en ungdomsskole og to videregående skoler i Agder.

– Både GE og Elkem bidrar med noe vi har kalt lektor II stillinger, det vil si at ingeniører og sivilingeniører fra bedriftene går inn i skolen og deltar i undervisningen for å vise hvilken kompetanse bedriftene har behov for og motivere ungdom til å tilegne seg denne kompetansen. Vi tror skolen har behov for industriens kompetanse. Vi tror dette er en god modell å arbeide videre med. Vi ser at flere bedrifter vil gå i partnerskap med flere skoler for å inspirer ungdom og sikre framtidig rekruttering, sier Fladmark. I første rekke er målet å sikre seg nok lærlinger i prosessfagene, noe som har vist seg vanskelig å få tak i.









.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.