OLJE OG GASS

Exxonmobil med gigantleting utenfor Sør-Afrika

Skal lete helt ned til 3,6 kilometer på 50.000 kvadratkilometer stort område.

LETING ETTER OLJE: Mange drar til Sør Afrika på grunn av den fantastiske naturen. Men det er ressursene i havet som tiltrekker oljeselskapene. Tidlig neste år skal Exxonmobil begynne letingen av olje og gass utenfor østkysten av landet.
LETING ETTER OLJE: Mange drar til Sør Afrika på grunn av den fantastiske naturen. Men det er ressursene i havet som tiltrekker oljeselskapene. Tidlig neste år skal Exxonmobil begynne letingen av olje og gass utenfor østkysten av landet. Bilde: Colourbox
25. mars 2014 - 15:12

Exxonmobil, som jobber sammen med Statoil om gigantfunnet Zafrani utenfor kysten av Tanzania, har også andre planer i Afrika.

Tidlig neste skal oljeselskapet, som for øvrig er verdens fjerde største, starte et treårig leteprogram for å finne olje og gass utenfor kysten av Sør Afrika.

Det skriver det sørafrikanske nettstedet Business Report.

Les også: Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Stort

Området selskapet skal lete på er 50 000 kvadratmeter stort og strekker seg fra Port St Johns til Richards Bay på østkysten av landet. På det nærmeste er leteområdet 50 kilometer fra land, på det lengste 400 kilometer.

Flere selskaper, som sørafrikanske Sasol og Singapore-baserte Silver Wave Energy, har lett etter olje og gass i det samme området, men hovedsakelig kun med 2D-seismikk.

Exxonmobil skal imidlertid gjøre overflygninger, ta i bruk 3D-seismikk, ta prøver av sedimenter, måle temperaturen på havbunnen og gjøre undervannscanninger.

Les også: Nå skal det skytes seismikk i Barentshavet

Miljøutfordringer

Business Report skriver imidlertid at det er knyttet bekymring til dyrevelferden i forbindelse med letingen.

Nettstedet forteller at de potensielle skadevirkningene av støy kan påvirke hval, fisk og andre dyr i området og baserer dette på en rapport som ble publisert i forrige uke.

Denne rapporten forteller at seismiske undersøkelser ved kysten av Angola påvirket paringsritualene til knølhval, mens en annen rapport peker på at seismikkskyting kan fanges opp av dyr så mye som 4000 kilometer unna.

Det har blant annet blitt påvist at flere blekksprut som har blitt skylt opp på strender etter seismikkskyting har hatt store innvendige skader, nedbrutte muskler og ugjenkjennelige organer.

Les også: Luftkanoner gir bedre seismikk

Må ta hensyn  

Det er også bekymring for den lokale tunfiskindustrien ettersom Exxonmobils seismikkfartøy skal taue en 1,2 kilometer lang rekke med luftkanoner etter seg. Disse skyter lydbølger på rundt 220 desibel til havbunnen.

Derfor har Exxonmobil blitt anbefalt å gjøre såkalt «rolig start»-seismikk, som innebærer at man begynner med lav lyd fra luftkanonene og øker volumet etter hvert. Dette skal gi dyrene god tid til å forsvinne fra området.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.