OLJE OG GASS

ExxonMobil finner mindre olje

EXXONMOBIL: Dette er ExxonMobils oljeraffineri på Slagen utenfor Tønsberg. Selskapet finner fortsatt mye olje, klarer ikke å erstatte hvert fat de utvinner. Gass ser ut til å spille en stadig større rolle.
EXXONMOBIL: Dette er ExxonMobils oljeraffineri på Slagen utenfor Tønsberg. Selskapet finner fortsatt mye olje, klarer ikke å erstatte hvert fat de utvinner. Gass ser ut til å spille en stadig større rolle. Bilde: Exxon Mobil Norge
Kjetil Malkenes Hovland
17. feb. 2011 - 11:40

ExxonMobil klarer ikke å erstatte all oljen de henter ut med nye reserver.

Det siste tiåret har oljeselskapet bare erstattet 95 av 100 oljefat de har utvunnet med nye reserver. Oljeselskapet skryter likevel av å være best i klassen.

– ExxonMobil er fortsatt industrieledende i å erstatte reserver, sier selskapets Rex W. Tillerson i en pressemelding.

Les også: Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen

Stadig vanskeligere

Mange oljeselskaper, norske Statoil inkludert, innrømmer åpent at det er vanskelig for bransjen å pumpe opp nok olje til å møte den globale etterspørselen.

I noen av de mest lovende områdene, blant annet Irak, er det politiske utfordringer og problemer med sikkerhet og mangel på infrastruktur. Mange nye funn gjøres dessuten på dypt vann eller i vanskelig tilgjengelige områder, noe som er teknologisk krevende.

Les også: Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje

- Gass ikke det samme

Mens ExxonMobil øker sine reserver med 95 fat for hvert hundrede fat de utvinner, er situasjonen bedre for gass. Der erstatter selskapet 158 prosent av det de utvinner, først og fremst gjennom kjøpet av XTO Energy i fjor. Uten dette kjøpet ville selskapet ikke ha klart å erstatte produksjonen sin i fjor.

Oljebransjen kommer ikke til å tjene så mye på gass som de gjorde på oljen.

POLIS: De to offshorefartøyene med isbryteregenskaper skal settes inn som PSV for Exxon Neftegas' plattform på Sakhalin-1 Arkutun-Dagi gass-felt.
Oljebransjen kommer ikke til å tjene så mye på gass som de gjorde på oljen. ISBRYTERE: Disse offshorefartøyene med isbryteregenskaper skal brukes ved Exxon Neftegas' plattform på gassfeltet Sakhalin-1 Arkutun-Dagi. Arctech

– De gode, gamle dagene er over og vil ikke gjentas, sier analytiker Fadel Gheit i Oppenheimer and Co. til Wall Street Journal (WSJ).

Les også: – Vi har vært ineffektive

Funn i Norge

Ser man olje og gass under ett så klarte ExxonMobil å erstatte 121 prosent av produksjonen med nye reserver i fjor. Det er 17. år på rad at de lykkes med dette.

I tillegg til kjøpet av XTO kommer selskapets nye reserver fra prosjektet Sakhalin-1 Arkutun Dagi, samt prosjekter i Canada, USA, Nigeria, Abu Dhabi og Norge.

Totalt la ExxonMobil til 905 millioner fat oljeekvivalenter i fjor, 102 av produksjonen det året. Selskapet la til 2,6 milliarder fat oljeekvivalenter gass, 328 prosent mer enn produksjonen.

ExxonMobil er USAs største selskap. Det har 15 års reserver igjen hvis dagens produksjonsnivå opprettholdes.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fra olje til gass

Hele petroleumsbransjen ser nå et skifte over til mer gassproduksjon. Også på norsk sokkel produseres det nå mer gass enn olje.

Oljeselskapet Shell sier nå at de neste år vil produsere mer gass enn olje for første gang i sin 104 år lange historie.

Analytiker R. Blair Thomas i EIG Global Energy Partners spekulerer ifølge WSJ at ExxonMobil kjøpte XTO Energy i fjor for å «maskere erstatningsproblemet sitt».

Les også:

Tror på fossil vekst

Saudi-Arabias olje overvurdert

Frykter nye oljekriser

Avslo peak oil-forskning

– Peak oil er politikernes beste venn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.