IT

Evolusjonerende Centrino

Stein Jarle Olsen
15. juli 2008 - 14:10

Intels Centrino-plattform for bærbare PC-er ble lansert med brask og bram i 2003.

Siden da har Centrino vært industristandarden for kraft, batterilevetid og trådløs konnektivitet, mens hovedkonkurrent AMD har blitt henvist til sidelinja i bærbar-segmentet.

Les også: AMD først med ny plattform

Kraftigere og mer utholdende

I dag kom neste utgave av Centrino, med det originale navnet "Centrino 2".

Den nye plattformen skal forbedre nærmest alle delene av laptopens funksjoner, og viktigst er kanskje det faktum at nye prosessorer øker ytelsen, samtidig som lavere strømforbruk forbedrer batterilevetiden ytterligere.

- Da vi først introduserte Centrino tilbake i 2003, var det veldig få områder med trådløst nett. Youtube og andre sosialmedier eksisterte i grunnen ikke, "tynn og lett" refererte bare til vektmål, og stasjonære PC-er solgte langt mer enn bærbare maskiner, sier mobilplattformdirektør Mooly Eden i Intel i en pressemelding.WiMax

De første utgavene vil komme med støtte for trådløs-standardene 802.11a\b\g og draft-n. Snart vil også WiMax-støtte være på plass.

- I dag selger laptoper mer enn stasjonære i USA, og vi baner vei for HD-underholdning, heftig onlinespilling, raskere bredbånd og en enklere og sikrere måte for selskaper å vedlikeholde, oppdatere og reparere maskinparken sin, sier Eden.

Intel introduserer samtidig flere nye dobbelkjerneprosessorer som er produsert ved 45 nm, og reduserer effektforbruket til lave 25 watt.

I tillegg har prosessorene såkalt "Deep Power Down"-teknologi, som skrur av prosessorkomponenter som klokker og cache-minne når maskinen ikke er i bruk, for på den måten å redusere forbruket enda mer.

Sparer og sparer

Nytt er også muligheten for å bytte mellom den integrerte og den separate grafikkbrikken. Den integrerte bruker mindre strøm, mens en eventuell "ordentlig" grafikkløsning tilbyr den ekstra kraften som kreves til tunge 3D-spill og -applikasjoner.

Blant produsentene som vil levere maskiner basert på Centrino 2-plattformen, finner vi giganter som Hewlett-Packard, Acer, Asus og Lenovo.

AMD først med ny plattform
Verdens viktigste 60-åring
Du får bedre mobil multimedieteknologi
Mener Intel brøt loven
Denne PC-en tåler vann og ekstrem kulde

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.