T2

Europeisk TV-kanal sender Ultra HD

Tidlig ute.

Enorm: Skaffer du deg Samsungs enorme 110 tommer Ultra HD TV trenger du høyoppløst innhold også.
Enorm: Skaffer du deg Samsungs enorme 110 tommer Ultra HD TV trenger du høyoppløst innhold også. Bilde: orv
14. jan. 2013 - 20:01

Nå begynner kampen om seerne på Ultra HD.

Men at den skulle komme til Europa før noen har kjøpt seg en slik TV ennå, var uventet.

Ikke desto mindre har den europeiske satellittoperatøren Eutelsat Communications, som driver 30 satellitter, tatt innersvingen på konkurrentene og lansert en kanal med Ultra HD innhold.

Les også: Neste generasjons TV-teknologi har fått navn

Ikke mye innhold

Det er nok en stund før både innhold og kompresjonsteknologi er på plass, men det har tydeligvis ikke Eutelsat tatt så nøye på.

Riktignok har Sony sagt at de vil etablere en nedlastningstjeneste for filmer og serier i Ultra HD, men det er neppe aktuelt å tilby dem til en satellittoperatør.

Det er for mye problematikk rundt rettigheter og det at filmene får omtrent samme oppløsning som på kino gjør neppe Hollywood mindre paranoid.

Som forventet sier ikke Eutelsat mye om innholdet i pressemeldingen, så vi tipper de som får tilgang til kanalen vil se mye høyoppløselige løver og flodhester om og om igjen.

Les også: LG utvider UltraHD-sortimentet

Høy bitrate

Eutelsat vil bruke EUTELSAT 10A satellitten og opplinke innholdet fra Paris. I første omgang vil de benyttet MPEG4 kompresjon og hele bildet kodes som fire Full HD-kanaler som settes sammen til en Ultra HD-kanal.

Det betyr at en kanal trenger 40 Mbit/s og fyller nesten en hel transponder på satellitten. Det ville neppe noen andre enn satellitteieren ha råd til.

Skal Ultra HD ha en fremtid må det ny kompresjonsteknologi til. Og det kommer. Med H.265, eller HEVC, som kodeken også kalles er det forventet at bitraten faller til nesten halvparten.

Det minner litt om situasjonen da HD-TV ble introdusert. I starten brukte man MPEG 2 som trengte opptil 17 - 25 Mbit/s for å fungere bra. Det ble dyrt, men da MPEG 4 ble tilgjengelig gikk bitratebehovet kraftig ned.

Les også:

Nå er det Ultra HD og Second Screen som gjelder

Samsung med UltraHD-TV på 110 tommer

Sony lanserte OLED-TV med UltraHD  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.