INDUSTRI

EU-penger til CO2-forskning

Ved hjelp av finansiering fra EU skal Leen van der Ham bygge en ny destillasjonskolonne. Det vil kunne bidra til å effektivisere dagens kraftverk. Foto: Pernille F. Langeland/NTNU
Ved hjelp av finansiering fra EU skal Leen van der Ham bygge en ny destillasjonskolonne. Det vil kunne bidra til å effektivisere dagens kraftverk. Foto: Pernille F. Langeland/NTNU
Camilla Aadland
29. mars 2010 - 10:44

Stipendiat Leen van der Ham og professor Signe Kjelstrup ved Institutt for kjemi på NTNU forsker på hvordan kraftverk kan effektiviseres.



Redusere CO2-utslipp

De deltar i et større EU-prosjekt som har som mål å redusere CO2-utslipp fra kull- og gasskraftverk og har fått 5 millioner kroner fra EU til sin del av prosjektet.

– Pengene betyr at vi endelig kan begynne med praktisk arbeid. Så langt har doktorgraden min handlet om modellering og kalkulering, nå kan jeg endelig se om kalkulasjonene er korrekte, sier Leen can der Ham til Teknisk Ukeblad.



Energieffektiv

Van der Ham og Kjelstrup samarbeider med SINTEF Energi og det franske selskapet Air Liquide, og har spesielt konsentrert seg om den delen av kraftverk hvor luft separeres til oksygen og nitrogen ved hjelp av destillasjon.

I dag har denne prosessen en energieffektivitet som ikke er større enn ca. 50 prosent.

Målet hans er å lage luftseparasjonsprosessen så energieffektiv som mulig. Pengene skal gå til å teste en ny destillasjonskolonne.



God idé

Håpet er at destillasjonseffektiviteten kan økes med så mye som 20-30 prosent ved hjelp av det nye designet.

– Hvis du hadde fortalt meg for tre år siden da jeg startet dette arbeidet, at jeg ville motta disse pengene, ville jeg blitt overrasket. Men underveis forstår man at ideen er god, sier stipendiaten.

Prosjektet hans er en del av det europeiske forskningsprosjektet Decarbit, som har som mål å få til CO2-frie kraftverk innen 2020, med en fangstkostnad på mindre enn 15 euro per tonn. SINTEF er koordinator for prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.