Ett årsverk i Statens vegvesen koster i snitt 771 000 kroner

Snittlønna for et årsverk i den statlige vegetaten øker i år med 16 prosent. Men det har sin forklaring.

Svv
Svv Bilde: Jarle Skoglund
7. nov. 2017 - 10:26

Det er i den siste tertialrapporten fra Vegdirektoratet til Samferdselsdepartementet at det fremkommer en kraftig økning på gjennomsnittlig årsverkskostnad i Statens vegvesen. Snittet øker fra 665 000 kroner i 2016 til 771 000 kroner i år, som tilsvarer 16 prosent.

 

Endringer i betalingen av pensjonspremie

Men det har en naturlig forklaring, forteller Berit Ørslien i Vegdirektoratet til Våre Veger.

-Økningen i årsverksutgift (lønn og sosiale utgifter)/årsverk)  skyldes i hovedsak endringen i systemet for betaling av pensjonspremie til Statens pensjonskasse som regjeringen innførte fra 2017. Endringen førte til at Statens vegvesen fra 2017 selv skal betale pensjonspremie til Statens pensjonskasse. Tidligere ble pensjonspremien dekket sentralt av staten. I tillegg til endret modell for premiebetaling, forventer Statens vegvesen en mindre økning i årsverksutgiften på grunn av helårsvirkning av lokalt lønnsoppgjør i 2016.

 

Lønnsnivået lavere enn privat sektor

Ørslien forteller at deler av en etterbetaling knyttet til lokalt lønnsoppgjør i 2016 innenfor LO Stat, Unio og YS Stat først er utbetalt i 2017, noe som også bidrar til økningen.

-Hvordan er lønnsnivået i Statens vegvesen sammenlignet med andre ingeniørmiljøer?

- Vi sitter ikke vi på noen benchmarkingstall på dette området. Vi observerer imidlertid at lønnsnivået naturlig nok ligger noe høyere i privat sektor, og at vi har noe avgang til dette området hvor blant annet lønn hevdes å være et av momentene som vektlegges, forteller Berit Ørslien som arbeider med HR og forvaltning i Vegdirektoratet.

 

Antall ansatte skal ned

Totalt utgjør lønn og sosiale utgifter i Statens vegvesen 5,5 milliarder kroner, og lønnsutgiftsandelen utgjør 14,8 prosent vegetatens totalbudsjett.

I rapporten til departementet fremkommer det at Statens vegvesen tar mål av seg å redusere bemanningen med 2,5 prosent i år. Ved inngangen av året var det 7400 ansatte fordelt på 7123 stillinger. Det betyr at det i løpet av dette året blir 175 færre ansatte i etaten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.