ARBEIDSLIV

Et Step i riktig retning

Odd R. Valmot
29. okt. 2002 - 15:35

I går ble finalen i årets Step-program (Shell Technology Enterprice Program) avholdt i Trondheim. I tillegg til Shell er programmet et samarbeid med NHO, SND og NTNU.

I år hadde programmet utplassert 41 sivilingeniørstudenter som hadde fått sine sommerarbeider vurdert. Seks besvarelser var plukket ut til finalen.

Step-programmet retter seg inn mot små og mellomstore bedrifter i distriktene. Bedrifter som har en relevat oppgave kan få en sivilingeniørstudent til å gjennomføre et prosjekt i løpet av seks til åtte sommeruker.

Programmet finansierer 44 prosent av lønnen under forutsetning at både bedriften og studenten skriver en rapport om arbeidet og deltar i konkurransen.

Step-programmet ble initiert av Shell i Storbritannia i 1985 og har vokst kraftig siden den gangen. I de siste årene har programmet hatt rundt 1500 studentprosjekter årlig.

I Norge ble Step etablert i 1998 etter mønster fra Storbritannia.

- Step er et yppelig verktøy for mindre bedrifter til å komme i kontakt med det tekniske kunnskapsmiljøet. I tillegg viser det mange sivilingeniørstudenter at det er interessante oppgaver i mindre bedrifter i distriktene, sier forman i juryen Kolbjørn Almlid i SND.

Vinnere

Det var Jan Christian Torvestrand og Karl Hatteland som stakk av med førsteprisen i Step. De to NTNU-studentene hadde utviklet en ny regulator for å styre robotvogner i automatlageret til JH Computers i Rogaland. Denne regulatoren er vesentlig for ytelsen og sikkerheten mot feil i hele lageret.

Løsningen de utviklet baserte seg på et helt nytt prinsipp som var mye mindre følsom for endinger i betingelsene rundt, i tillegg til at den styrte roboten raskere frem til målet og stoppet mer presist enn den tidligere regulatoren. Bedriften uttrykte de to vinnerne løste oppgaven vesentlig bedre enn de hadde forventet på forhånd.

Vinneren av andreprisen var NTNU-studenten Mikael Levernes Valen-Senstad som i løpet av sommerjobben hadde bygget et testprogram for Simrad Optronics. Bedriften skulle bruke programmet for å teste en spesialutgave av avstandsmålere som skulle leveres til bruk om bord i finske tanks.

Studenten løste oppgaven meget godt og fikk også tid til å bygge et demonstrasjonssystem til et alternativt menysystem for Simrads mest avanserte multifunksjonskikkert.

Tredjeprisen var det sivilingeniørstudent Lene Karin Eikemo ved Høgskolen i Narvik som fikk. Hun hadde i løpet av sommeren analysert muligheter og begrensninger i dagens standarder for e-læring og foreslått et alternativ basert på web-tjeneste standarder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.