OLJE OG GASS

Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

Statoil solgte seg ut av gigantprosjektet i 2012.

STORT: Produksjonsplatået skal holdes på 1,2 millioner fat per dag i nesten 20 år. Ifølge Lukoil er dette det fjerde største petroleumsprosjektet i verden målt etter planlagt produksjonsplatå. Her fra prosessanlegget i den sørlige delen av Irak. Foto: Lukoil
STORT: Produksjonsplatået skal holdes på 1,2 millioner fat per dag i nesten 20 år. Ifølge Lukoil er dette det fjerde største petroleumsprosjektet i verden målt etter planlagt produksjonsplatå. Her fra prosessanlegget i den sørlige delen av Irak. Foto: Lukoil Bilde: Lukoil
31. mars 2014 - 12:25

Under en storstilt markering i helgen startet russiske Lukoil opp produksjonen på West Qurna-2-oljefeltet i Irak.

Dette er et av verdens største oljefelt og ligger i det sørlige Irak, 65 kilometer fra havnebyen Basra.

Feltet kan inneholde oljereserver på opptil 35 milliarder fat fordelt på to hovedformasjoner, Mishrif og Yamama.

Les også: Dette er de ti største oljeutslippene i historien

Høy produksjon

Selskapet skriver i en pressemelding av prosjektet skal implementeres i tre faser: Mishrif Early Oil (med et produksjonsmål på 400 000 fat per dag), Mishrif full feltutbygging (550 000 fat per dag) og Yamama-utbyggingen (1,2 millioner fat per dag).

Produksjonsplatået skal holdes på 1,2 millioner fat per dag i nesten 20 år.

Ifølge Lukoil er dette det fjerde største petroleumsprosjektet i verden målt etter planlagt produksjonsplatå.

Les også: Exxonmobil med gigantleting utenfor Sør-Afrika

Store dimensjoner

Det sentrale prosessanlegget har kapasitet på 400 000 fat per dag, 48 produksjonsbrønner, fem brønn-pads, et 126 MW gassturbinanlegg, vanninntak fra Eufrat, en eksportrørledning på over 100 km til oljedepotet i Tuba, en utvidelse av Tuba-depotet til en samlet kapasitet på 198 000 m3, en feltleir, tilførselsveier og ekstra rørledninger.

Under byggingen av anlegget gikk det med over 18 000 påler, 105 000 kubikkmeter betong og over 8000 tonn stål. Over en million kubikkmeter jord ble gravd ut.

Over 690 kilometer armert kabel ble lagt, 40 kilometer vei bygd og over 350 000 tonn last levert over sjø, i luften og over land.

Les også: Dette er verdens største oppjekkbare rigg

Solgte seg ut

Statoil var samarbeidspartner med Lukoil i West Qurna 2 etter at de to selskapene vant budrunden i 2009. I 2012 solgte imidlertid det norske selskapet sin eierandel på 18,75 prosent. Salgssummen er ikke kjent.

Teknisk Ukeblad skrev i februar 2012 at det ikke bare var lønnsomheten som var problematisk for Statoil, men at utbyggingen skapte stor frustrasjon blant lokalbefolkningen som mente at det ble skapt for få jobber.

Peter Mellbye, konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil, sa i den offisielle pressemeldingen etter salget at selskapet heller ville satse på andre prosjekter.  

– Statoil er godt posisjonert for lønnsom vekst med en omfattende prosjektportefølje med mange forretningsmuligheter. Etter nøye vurderinger har vi besluttet å satse på andre prosjekter og alternativer, sa Mellbye i 2012.

Les også: Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Satser i Norge

Lukoil er et av Russlands største oljeselskaper, verdens største private børsnoterte oljeselskap i forhold til påviste oljereserver og har årlige inntekter på over 800 milliarder kroner.

Selskapet opererer både i Russland, Kazakhstan, Uzbekistan, Aserbadsjan, Irak og har gjort større investeringer for å sette opp drift i både Egypt og offshore i Vest Afrika.

Selskapet er også representert på den norske sokkelen, og satser i all hovedsak på den norske delen av Barentshavet.

Les også:

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Vil du bli Arktis-ingeniør, polymerteknolog eller master i karriereveiledning?

Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.