KRAFT

- Et av få lyspunkt i regjeringens klimatilbud

Jannicke Nilsen, Per Erlien Dalløkken
7. des. 2007 - 13:20

- Svært positivt. Grønt sertifikatmarked vil utløse mye mer fornybar energiproduksjon enn den ubrukelige støtteordningen til regjeringen. Det er bare synd vi har tapt to år i arbeidet med å få økt den rene energiproduksjonen, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim.

Klimaforlik

Nye samtaler med Sverige om et felles marked for grønne sertifikater er et av punktene på regjeringens tilbud i forhandlingene om et klimaforlik med opposisjonspartiene Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Men det var ikke stort mer regjeringen hadde å tilby når det gjelder økning av støtten til fornybar energiproduksjon, ifølge Kvassheim.

Opposisjonen har satt et krav om at dagens støttesats på 8 øre per produsert kWh vindkraft skal økes til 20 øre/kWh. Regjeringen skal ikke ha kommet kravet i møte.

- Et av få lyspunkt

- Grønne sertifikater er et av ytterst få lyspunkt i regjeringen kom til bordet med i forhandlingene. Men det endrer ikke totalbildet, det er ikke noe gjennombrudd. Senest i innstillingen til budsjettbehandlingen stemte de i mot forslaget om å gjenoppta forhandlingene med Sverige. Og de har ikke rikket seg en tomme når det gjelder å øke satsene i støtteordningen, sier Kvassheim.

Regjeringen har ikke sagt noe om de vil øke støtten til fornybar energiproduksjon i påvente av et eventuelt marked for grønne sertifikater.

Forhandlingene med Sverige om et felles marked for grønne sertifikater som skal stimulere til økt fornybar energiproduksjon strandet i fjor.

Lykkes nå?

- Det gjenstår å se om de lykkes denne gangen. Jeg er sikker på at det var indre uenighet som veltet saken sist gang, så får vi se om de kommer i mål nå. En ting er i så fall sikkert, vi må få et forbedret støtteregime i mellomtiden, i påvente av at grønne sertifikater blir innført, sier Kvassheim.

Norsk Vindkraftforening er svært fornøyde.

- Dette er en meget god og grønn dag. Regjeringen har sett lyset. Jeg tror Åslaug Haga har vært for dette hele tiden, men at det er Arbeiderpartiet som nå har snudd. Ære være dem for det, sier generalsekretær Øyvind Isachsen.

- Må få midlertidig ordning

Men også Norwea er bekymret for hva som vil skje med satsingen på fornybar energi i påvente av avklarte rammebetingelser for energiprodusentene.

- For at det ikke skal bli et vakuum fram til sertifikatordningen kommer på plass i 2009, trengs det gode overgangsordninger. Det må komme investeringsstøtte god nok til at prosjekter med innvilget konsesjon faktisk blir igangsatt, sier generalsekretær Øyvind Isachsen.

Han påpeker at det bare er tiden og veien dersom målet om tre TWh vindkraft i løpet av to år.

- Men vi mangler fortsatt 2,1 terrawattimer, sier Isachsen.

Frykter ny ventetid

Energibedriftenes Landsforening er som Isachsen, veldig fornøyde, men frykter at bransjen nå må vente enda lenger på avklarte rammebetingelser.

I utgangspunktet skulle regjeringens foreslåtte støtteordning for fornybar energi tre i kraft i januar i 2008. Onsdag meldte imidlertid regjeringen at ESA ikke kommer til å godkjenne ordningen før jul, og at det er usikkert når den endelig godkjenningen kommer.

- Det er bra at regjeringen igjen går for det beste virkemiddelet, men vi er urolige for tidsfaktoren. Når man ikke varsler økte støttesatser i mellomtiden, frykter vi at vi går inn i en ny ventetid, sier Erik Skjelbred, direktør for produksjon og miljø i EBL.

Må jobbe parallelt

Bellona mener regjeringen i mellomtiden må sørge for utbygging av fornybar energiproduksjon.

- Jeg er positivt overrasket over at sertifikatordningen nå tas fram igjen. Det er det beste virkemiddelet. Men etter to år med stillstand er det utrolig viktig at det ikke blir utbyggingsstopp i to nye år. Derfor må regjeringen parallelt jobbe med gode støtteordninger fram til 2009, sier avdelingsleder Guro Hauge.

Bellona mener forøvrig støttebeløpet til vindkraft bør tredobles fra 8 til 24 øre per KWh for å få fart på utbyggingen.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.