KRAFT

ESA sier ja til vindstøtte

Enova får lov av ESA til å gi støtte til vindkraftverk og annen fornybar energi.
Enova får lov av ESA til å gi støtte til vindkraftverk og annen fornybar energi. Bilde: Colourbox.com
15. des. 2010 - 15:59

Skrevet av Thomas Vermes, ABC Nyheter

Enovas støtte på til sammen 1369,9 milioner kroner til de fem vindkraftverkene til Jæren Energi, Norsk Miljø Energi Sør, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Energi, Nordkraft Vind og Kvalheim Kraft ble i dag godkjent av EFTAs overvåkingsorgan ESA.

ESA forlanger å få forhåndsmeldinger (notifisering) av statsstøtte av omfang til slike energiprosjekter, noe Enova ikke sørget for.

Positiv effekt viktigst

Dermed måtte utbetalingen av støtten de ulike selskapene ble forespeilet, stilles i bero.

i alle de fem sakene har ESA kommet fram til at den positive effekten av å økeproduksjonen av fornybar energi veier tyngre enn den begrensede konkurranseeffekten avstatsstøtten i markedet.

Les vedtaket her.

Puster lettet ut på Jæren

– Vi trekker et lettelsens sukk, å ja.

Det sier Lars Helvig, daglig leder i Jæren Energi sitt store vindkraftprosjekt, Høg-Jæren Energipark i Hå og Time kommuner.

Selskapet fikk tilsagn fra det offentlige støtteorganet for fornybar energi, Enova, om 511 millioner kroner i støtte. Pengene skulle utbetales i rater underveis.

– Vi har hele veien hatt tro på at ESA skulle godkjenne dette. Vi hadde forventet den første utbetalingen i juli, men har gått videre som planlagt. Nå er de fleste internveiene og de første fundamentene bygget, forteller Helvig.

Vindparken vil få en samlet effekt på 74 MW og gi en årlig produksjon på 230 GWh. Det tilsvarer forbruket til 12.500 husstander.

Les også: Disse gjør det billigere å slippe ut CO2

- Ikke i Finnmark

Norge med i gigantisk kraftavtale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.