KARRIERE

Er arbeidsmarkedet i ferd med å snu? Markant nedgang i oppsigelser og permitteringer i februar

Det laveste tallet siden desember 2014.

For andre måned på rad falt arbeidsledigehen for ingeniør- og ikt-fag i februar. Nå viser tallene for varsler om oppsigelse og permittering at dette er en utvikling som kan fortsette.
For andre måned på rad falt arbeidsledigehen for ingeniør- og ikt-fag i februar. Nå viser tallene for varsler om oppsigelse og permittering at dette er en utvikling som kan fortsette. Bilde: Grafikk: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. mars 2017 - 12:40

I februar mottok Nav varsler om 1.450 mulige oppsigelser og permitteringer. Det er det laveste tallet siden desember 2014.

Av det samlede tallet fikk Nav varsler om nedbemanning av 1.300 personer. I februar i fjor ble det meldt inn 4.800 permitteringer og oppsigelser.

Det var flest varsler i Rogaland, Oslo og Hordaland i februar, med henholdsvis 400, 300 og 200. Men sammenlignet med de siste årene er dette likevel en betydelig nedgang for Rogaland og Hordaland.

I februar i fjor mottok Nav 1.900 varsler som gjaldt Rogaland.

– Lysere tider

– Dette er nok en bekreftelse på at vi går lysere tider i møte. Vi har vært i en heftig omstilling etter oljenedturen. Regjeringen har satt inn store ressurser for å bidra til denne omstillingen, både gjennom tiltakspakker, vei og bane, forskning og innovasjon og ikke minst skattelette, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) i en kommentar til NTB.

– Vi ser en rekke tall og prognoser nå som tyder mye på at vi er over ledighetskneika. Både nettverksrapport fra sentralbanksjefen, AKU-tallene som kom fra SSB på onsdag, og nå at varslene om permitteringer og oppsigelser går betydelig ned fra samme tid i fjor til i år, føyer seg inn i rekken av signaler om at bunnen er nådd. Jeg merker meg særlig Rogaland hvor Nav mottok 400 varsler i februar i år, mot 1.900 på samme tid i fjor, sier statsråden.

Alle fylkene unntatt Finnmark hadde nedgang i antall varslede oppsigelser og permitteringer i februar sammenlignet med januar i år.

Oppland, Buskerud, Vestfold, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Nordland mottok ingen varsler i februar.

Flest varsler i industri

Det er fortsatt flest varsler innen industrinæringen. Sammenlignet med februar i fjor er det likevel stor nedgang også her, fra henholdsvis 1.200 varsler i februar 2016 til 400 varsler i år.

Selv om det går riktig vei, skulle vi ønske at jobbveksten gikk enda raskere enn det den gjør. Men det å skulle omstille til å etablere flere bedrifter i nye markeder er et omfattende og krevende arbeid. Men vi ser at det skjer en omstilling, og at det går i riktig retning, og det er kanskje det viktigste, sier Hauglie.

Hun peker på at det fortsatt er mange som står utenfor arbeidslivet, blant dem mange unge.

– Det som er viktigst nå, er at det skapes tilstrekkelig mange jobber til at vi klarer å redusere dette antallet, sier arbeidsministeren.

Bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst ti ansatte, må varsle Nav.

Også de ferskeste Nav-tallene på arbeidsledige speiler denne utviklingen. Ved utgangen av februar var antallet ledige innen ingeniør- og ikt-fag gått betydelig ned fra måneden før. 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.