ENERGI

Equinor vil bruke 4 prosent av egne penger på grønn industri

Equinors strategi for å omdanne seg fra olje- og gassleverandør til å bli et energiselskap med grønn industri, vil kreve investeringer på 35 milliarder kroner i året de neste ti årene. Selskapet selv vil bare spytte inn en tredjedel.

Equinor-sjef Anders Opedal vil bruke 100 milliarder kroner av Equinors egne penger på grønne investeringer de neste årene. Det tilsvarer 4 prosent årlig av selskapets omsetning i fjor.
Equinor-sjef Anders Opedal vil bruke 100 milliarder kroner av Equinors egne penger på grønne investeringer de neste årene. Det tilsvarer 4 prosent årlig av selskapets omsetning i fjor. Foto: Eirik Helland Urke
9. okt. 2021 - 14:57

Planen hviler på fire bein: Redusere utslipp og kostnader i olje- og gassproduksjonen, satse enda tyngre på havvind, skape et marked for hydrogen, og tilby transport og lagring av CO2, skriver VG.

– Vår ambisjon er å nå netto null i utslipp i 2050, og å bli et ledende selskap i det grønne skiftet. Det klarer vi ikke alene, sier Equinor-sjef Anders Opedal til avisen.

Strategien vil kreve investeringer på 350 milliarder kroner til sammen over ti år. Men Equinor selv vil bare legge 100 milliarder kroner i potten, ifølge Opedal. 

Det gir en egeninnsats på 10 milliarder kroner i året, mens andre aktører skal spytte inn 70 prosent. Opedal vil sende en stor del av regningen videre til skattebetalerne.

Til sammenlikning hadde Equinor i fjor samlede inntekter på 262 milliarder kroner, ifølge tjenesten Regnskapstall. Investeringsopplegget som skisseres i VG tilsier altså at Equinor vil bruke 4 prosent av egne inntekter på grønne investeringer.

– Vi ønsker å være et relevant selskap også i fremtiden, når verden går mot netto null utslipp, sier han til VG.

NHO årskonferansen 2024. NHOs president og konsernsjef i Yara, Svein Tore Holsether
Les også

Yara ber EU gire opp grønn giv: – EU-valget blir kritisk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.