ENERGI

Equinor og Aker BP har blitt enige om hvordan de vil bygge ut Krafla, Fulla og Nord for Alvheim

Har endelig funnet løsning på langvarig uenighet.

Equinor og Aker BP har endelig kommet til enighet om hvordan de vil bygge ut de 8 ulike funnene/feltene i Noaka-området.
Equinor og Aker BP har endelig kommet til enighet om hvordan de vil bygge ut de 8 ulike funnene/feltene i Noaka-området. Illustrasjon: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
11. juni 2020 - 08:57

Equinor og Aker BP har lenge stått på hver sin side, med hvert sitt ønske for hvordan området skulle bygges ut. Torsdag morgen melder selskapene at de endelig har kommet til enighet. 

Området med Krafla, Fulla og Nord for Alvheim består av mange lisenser og komplekse reservoarer, som inneholder flere olje- og gass-funn med totale utvinnbare ressurser estimert til mer enn 500 millioner fat olje og gass. I tillegg ser selskapene på flere muligheter for mer leting og avgrensing av funnene. 

Det planlagte utbyggingskonseptet for området består av en produksjonsplattform i sør som skal driftes av Aker BP og en ubemannet prosessplattform i nord som skal driftes av Equinor.

Dette vil gi mulighet for tilknytning av flere satellittplattformer og tilknytninger i området, opplyser selskapene. 

De regner med at kostnadene for utbyggingen vil ligge på mellom 50 og 60 milliarder kroner. Målet er å levere en plan for utbygging og drift til norske myndigheter i 2022. 

Raffineriet til Equinor på Mongstad står i dag for 3,6 prosent av de totale, norske utslippene. Nå skal de i gang med en studie for å kutte utslipp, som blant annet innebærer blått hydrogen og bærekraftig flydrivstoff.
Les også

Vil lage blått hydrogen og lavutslipps flydrivstoff ved Norges største utslippspunkt

Kraft fra land

Partene har nå blitt enige om kommersielle vilkår for en koordinert utvikling av lisensene Krafla, Fulla og Nord for Alvheim på norsk sokkel.

Equinor er operatør for Krafla-lisensen og Aker BP er operatør for Nord for Alvheim- og Fulla-lisensene.

Målet med den kommersielle avtalen er å sikre en optimal og rettferdig fordeling av kostnader og produksjon mellom funnene, og å tilpasse slik at de får en god integrasjon og synergier mellom plattformene og lisensene. 

– Partnerne deler en ambisjon om å utvikle området med minimalt karbonfotavtrykk. De beste, nye teknologiske løsningene vil tas i bruk for å sikre høy effektivitet og lave utslipp. Plattformene skal få kraft fra land og utstrakt bruk av digitale løsninger skal tas i bruk, både under utbygging og i drift, skriver Aker BP. 

Samtidig understrekes det at selv om de har en kommersiell løsning på plass er det fremdeles en del utfordringer og løsninger som gjenstår.

De to selskapene ser for seg en høy grad av teknologiske nyvinninger, og det ligger blant annet an til at prosjektet får den første store ubemannede prosessplattformen på norsk sokkel. I tillegg ser Aker BP på muligheten for å knytte et havvindprosjekt til i tillegg.

Krisepakken

Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP, understreker på en pressekonferanse torsdag at det er den midlertidige endringen i skattesystemet som er bakteppet for at de nå kan gå i gang med denne utbyggingen. 

– Industrien har allerede respondert, nå kommer løsningen på Noaka, og det er utrolig viktig for norsk leverandørindustri, sier han, og legger til at de tror det vil være en svært stor andel norske leverandører i prosjektet. 

Området ligger mellom feltene Oseberg og Alvheim i Nordsjøen. Partnerne i lisensene er Equinor ASA, Aker BP AS og LOTOS Exploration and Production Norge AS.  

Aker BPs konsernsjef Karl Johnny Hersvik presenterer resultater for fjerde kvartal 2023 torsdag.
Les også

Litt svakere fra Aker BP: Kompressor-feil førte til problemer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.