OLJE OG GASS

Equinor forskjellsbehandler direktører som slutter: Kjetel Digre må vente i ett år før han får gå til Aker BP

Strategidirektør John Knight fikk gå med én gang.

Johan Sverdrups viktigste mann: Kjetel Digre har fått mye ros internt og eksternt for sin imponerende kontroll med byggingen og installeringen av gigantanlegget Johan Sverdrup. Om et år er det klart for å pumpe opp de første oljefatene.
Johan Sverdrups viktigste mann: Kjetel Digre har fått mye ros internt og eksternt for sin imponerende kontroll med byggingen og installeringen av gigantanlegget Johan Sverdrup. Om et år er det klart for å pumpe opp de første oljefatene. Foto: Equinor
24. juni 2018 - 17:37

Equinor-ledelsen ble rasende da sjefen for Johan Sverdrup-utbyggingen takket ja til jobb i Aker BP.

Kjetel Digre (48) har fått mye av æren for at byggingen av det gedigne Johan Sverdrup-prosjektet har gått på skinner. Nå gjenstår bare ca. et år før den første oljen kan pumpes opp – et prosjekt som kan gi den norske stat milliardinntekter de neste 50 årene.

Rett før 1. mai leverte han oppsigelsen til Equinor-sjef Eldar Sætre og fortalte at han hadde takket ja til stilling som ny driftsdirektør i Aker BP.

Oppsigelsen skal ha utløst sterke følelser i Equinors konsernledelse, og Digre har vært nødt til å skrive under på en avtale om at han må jobbe i selskapet inntil et år fra 1. mai

Samtidig får han ikke lov til å jobbe med noe som kan være konkurranserelatert til Aker BP i denne perioden. Og det er jo det meste, siden de både samarbeider som lisenspartnere på flere felt, men også konkurrerer om nye lisenser på norsk sokkel.

Da strategidirektør John Knight (60) sa opp jobben, ble han ikke pålagt tilsvarende restriksjoner.

Til tross for at han har vært ansvarlig for utenlandsinvesteringer og selskapets internasjonale ekspansjon i over 15 år, får han gå rett over i stilling som ansvarlig for oppkjøpsfondet HitechVisions nye London-kontor der han starter allerede to uker etter at hans tid i Equinor er over 1. august, ifølge HitecVisions hjemmeside.

Knight aspirerte til og med til jobben som ny konsernsjef den gangen Eldar Sætre ble fast ansatt etter Helge Lund.

– Bruk av konkurranseklausuler gjøres for å beskytte selskapets interesser. Hvordan vi bruker slike klausuler, vurderes i hvert enkelt tilfelle. Ettersom Kjetel Digre går til en direkte konkurrent til Equinor på norsk sokkel, brukes derfor konkurranseklausul i dette tilfellet, sier kommunikasjonssjef i Equinor, Eskil Eriksen, til Teknisk Ukeblad.

Bekrefter

Kjetel Digre selv bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at han må fortsette i Equinor i inntil 12 måneder hvis man ikke blir enige om noe annet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

­– Jeg liker å jobbe jeg, men har giret ned mange hakk nå. Jeg må forholde meg til avtalen jeg har signert på. 

– Hva jobber du med?

– Jeg jobber med bl.a. prosjektkompetanse og ledelsestematikk.

– Er det riktig at du nå må rapportere til noen ganske langt ned i systemet?

– Jeg har ikke så mye å rapportere om nå som tidligere. Og jeg jobber ikke lenger med noen kritiske ting som gjelder drift og operasjon.

Brukte lang tid

Kjetel Digre sier til TU at han gikk mange runder med seg selv når det gjaldt tilbudet om jobb i Aker BP.

– Vi er jo nesten på målstreken med Johan Sverdrup, som er det morsomste jeg har vært med på i min yrkeskarriere. Det er et stort og viktig prosjekt for både Equinor og Aker BP, men også for myndigheter og leverandører. Jeg hadde overhode ikke noen planer om å slutte.

– Så hvorfor sluttet du da?

– Fordi jeg aldri tidligere har utfordret meg selv på om jeg skulle gjøre noe annet enn å jobbe videre i Equinor der jeg har vært i 25 år. Nå var jeg kommet i en alder hvor det ble viktig å ta et valg. Jeg trives aller best når jeg får jobbe med oppgaver og ansvar som kobler det strategiske og det operative og det får jeg jobbe masse med i Aker BP. Jeg skal lede driften og det operasjonelle og får dermed også jobbe med feltutvikling. Etter en grundig tankeprosess kom jeg fram til at det var riktig for meg å tørre å ta et skifte av jobb nå, sier Kjetel Digre.

God etterfølger

Han er utdannet marineingeniør, men har en master også i subsea- og petroleumsteknologi fra Heriot-Watt University i Edinburgh. Ferdigstillingen av Johan Sverdrup har vært Digres ansvar, men nå er det Trond Bokn som har overtatt denne rollen.

– Jeg føler meg helt trygg på at Trond Bokn som har overtatt ansvaret for Johan Sverdrup nå, vil gjøre en god jobb sammen med det fabelaktige teamet vi har der. Vi kjenner hverandre godt og har samarbeidet tidligere på Gjøa, sier Digre.

Han ønsker ikke å kommentere det oppsiktsvekkende i at John Knight behandles på en helt annen måte ved at han får gå rett over til Stavanger-baserte oppkjøpsfondet HitecVision som har gjort store milliardinvesteringer i oljeindustrien.

Sensitiv informasjon

Men en kilde som kjenner den interne situasjonen i Equinor sier følgende til Teknisk Ukeblad:

John Knight har jobbet som strategidirektør de siste sju årene og har ledet mange av Equinors utenlandsinvesteringer. Likevel fikk han gå til ny arbeidsgiver to uker etter at han hadde sluttet. <i>Faksimile:  DN.no</i>
John Knight har jobbet som strategidirektør de siste sju årene og har ledet mange av Equinors utenlandsinvesteringer. Likevel fikk han gå til ny arbeidsgiver to uker etter at han hadde sluttet. Faksimile:  DN.no
– Equinor velger i dette tilfellet å utløse en konkurranseklausul på 12 måneder, til tross for at Digre de siste fire årene har jobbet med et samarbeidsprosjekt hvor Equinor og Aker BP er medeiere, samarbeidspartnere og ikke konkurrenter. John Knigth derimot, hadde som strategidirektør full innsikt i de mest sensitive kommersielle og strategiske forholdene i Equinor. Likevel går han rett over i ny jobb i oppkjøpsfondet HiTech Vision, hvor denne innsikten er gull verdt.
 
Fra kilder i Aker BP gis det uttrykk for at selskapet ønsker Digre over i sine rekker så raskt som mulig. Mange er overrasket over behandlingen av Digre etter at han har tjent selskapet i så mange år, men man må bare akseptere den strenge klausulen. 
 
Trolig er dette også et taktisk spill fra Equinor for å hindre flere overganger. Det er flere enn Digre som er blitt rekruttert.
 
Toppsjefen i det offensive og raskt ekspanderende Aker BP, Karl Johnny Hersvik, jobbet selv seks år i ulike ledende posisjoner i Statoil før han ble håndplukket av Kjell Inge Røkke til å lede Det norske oljeselskap i mars 2014.
 
– Som partner i Johan Sverdrup-feltet, kjenner jeg Kjetel godt. Han har imponert meg og resten av partnerskapet ved å lede dette komplekse og verdifulle prosjektet på en enestående måte, sier administrerende direktør Kalle Hersvik.
 
 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.