ENERGI

Equinor dropper planer om leteboring i Australbukta

Har informert australske myndigheter.

Equinor har besluttet å droppe planene om leteboring utenfor kysten av Sør-Australia. Selskapet mener det ikke er kommersielt konkurransedyktig.
Equinor har besluttet å droppe planene om leteboring utenfor kysten av Sør-Australia. Selskapet mener det ikke er kommersielt konkurransedyktig. Illustrasjon: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
25. feb. 2020 - 06:34
 
Les også

Equinor har informert myndighetene i Australia om at de har besluttet å stanse planene om  leteboring i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia.
 
Selskapet skriver i en melding at de etter en helhetlig gjennomgang av leteporteføljen har konkludert med at prosjektets potensial ikke er kommersielt konkurransedyktig med andre letemuligheter i selskapet.
 
– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef i Australia, Jone Stangeland, i meldingen.

– Helhetlig vurdering

Til Teknisk Ukeblad sier talsperson Erik Haaland at beslutningen er basert på en helhetlig vurdering.

Han understreker at selskapet har jobbet hardt for å modne frem en plan for å bore en brønn og få på plass nødvendige godkjennelser.

– I løpet av denne perioden har vi også modnet frem andre leteplaner rundt om i verden, og slik vi vurderer helheten nå, så er ikke denne muligheten konkurransedyktig målt opp mot andre muligheter vi ser i porteføljen, opplyser han.

Han påpeker at når Equinor nå sto foran betydelige forpliktelser, blant annet med anskaffelse av en rigg, tok de en avgjørelse, basert på en helhetlig vurdering, om å stoppe prosjektet.

– Vi gjør jevnlig vurderinger av porteføljen i Equinor og hvor vi prioriterer midler til letevirksomhet. Dette er et prosjekt som har møtt både motstand og støtte, noe som også reflekteres i reaksjonene i dag, sier han.

– Har motstanden mot prosjektet hatt en innvirkning på avgjørelsen?

– Beslutningen er basert på en helhetlig vurdering hvor alle relevante områder ble vurdert, inkludert protester mot prosjektet, men driveren for beslutningen har vært kommersielle vurderinger.

– Rett beslutning

Frode Pleym, leder for Greenpeace Norge, er svært fornøyd med at Equinor nå har valgt å stanse planene om leteboring utenfor Sør-Australia. 

– Det er fantastiske nyheter. Det er godt å se at Equinor nå har gjort det eneste rette, sier han til Teknisk Ukeblad.  

– Det viktigste er at de har kommet til rett beslutning for klimaets skyld. Samtidig er det også riktig som de sier; dette er ikke et kommersielt lønnsomt prosjekt, påpeker han. 

Pleym kaller det en seier for den folkelige aksjonismen. Han mener at det at Equinor har tatt med protestene mot prosjektet i vurderingen, viser at dette har vært et viktig punkt for dem – kanskje mer enn selskapet tør å innrømme offentlig. 

– Det er viktig at de anerkjenner at dette har blitt, og ville blitt, et omdømmeproblem for dem, både i Australia og her hjemme. 

Samtidig trekker han frem at avgjørelser om oljeleting, om det gjelder i Australia eller lengst nord i Barentshavet, i større grad vil være et økonomisk spørsmål fremover. 

– Det handler om at oljealderen er over. Vi ser stadig flere prosjekter som ikke er lønnsomme. Om man vil ta hensyn til at man er midt i en klimakrise eller ikke, det er i ferd med å bli mindre relevant. Det er i ferd med å bli rene økonomiske vurderinger, sier Greenpeace-lederen. 

Omstridt leteboring

Equinor har informert føderale, sør-australske og lokale myndigheter om beslutningen.

Selskapet gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 prosent eierandel i 2017.

– Vi skal diskutere videre med føderale og statlige myndigheter om beslutningen om å innstille leteprogrammet. Vi har en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia, og beholder andre eksisterende andeler og aktiviteter i Australia, sier Stangeland. 

Equinors leteplaner i Australbukta har møtt store protester fra lokalbefolkningen. Blant annet hadde organisasjonen Wilderness Society planer om å ta godkjenningen av Equinors miljøplan for boring i Australbukta til retten.

Planene om leteboring i Australbukta har også blitt kritisert av her hjemme. Både SV og MDG har gått hardt ut mot oljeplanene og tatt til orde for en skrinleggelse av prosjektet. Greenpeace Norge har også bedt Equinor om å droppe oljeboringen.

Equinor har tidligere uttalt at de håper å kunne starte boringen rundt årsskiftet 2020/2021.

Les også

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.