KRAFT

Enova sliter med å nå 18 TWh-målet

VANSKELIG MÅL: Det skal mye til om Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad når  målet for Enova om å gi støtte til 18 TWh innen 2011.
VANSKELIG MÅL: Det skal mye til om Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad når målet for Enova om å gi støtte til 18 TWh innen 2011. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
2. mars 2011 - 15:09

Enova har et overordnet resultatmål på 18 TWh fornybar energi og energieffektivisering i perioden 2001 til 2011. Ved utgangen av 2010 hadde Enova et samlet energiresultat på 15,5 TWh, ifølge årsrapporten.

“Vi vurderer det som krevende å nå 18 TWh innen utgangen av 2011. Tendensen er at det stadig blir dyrere å utløse en ekstra kWh i energiresultat. Vi må også anta at noen av de støttede prosjektene vil kanselleres og dermed redusere energiresultatene”, heter det i Enovas resultatrapport.

Les også:

Les også:

Samtidig understreker Enova at det er store potensialer å jobbe med.

“Ytre rammebetingelser spiller inn, og økende energipriser vil være en faktor som bidrar til å utløse nye prosjekter”, skriver Enova.

Gir ikke opp

– Mener Enova at det fremdeles er mulig å nå 18 TWh-målet?

– Vi jobber mot 18 TWh-målet. Men vi er avhengige av gode prosjekter i markedet, og det er krevende å få på plass, så det gis ingen garanti fra min side. Regnskapet bekrefter at det er krevende, sier Nakstad til Teknisk Ukeblad.

Han sier målet om 18 TWh er noe Enova strekker seg mot.

– Det er et ambisiøst mål, slik gode mål skal være, sier Nakstad.

Olje- og energidepartementet sendte i går ut en pressemelding som hadde tittelen "Riis-Johansen: Stø kurs mot energimål på 18 TWh".

Les også: Fakken-støtte ennå ikke godkjent

Kontraktfestet energi

Selv om Enova skulle nå målet om 18 TWh kontraktfestet energi, vil ikke det si at det faktisk vil komme 18 TWh energi og energieffektivisering, siden mange prosjekter kanselleres. I løpet av 2010 ble det kansellert tidligere inngåtte kontrakter tilsvarende 628 GWh. I samme periode ble det kontraktsfestet 2 388 GWh på nye kontrakter, slik at det netto energiresultatet ble1 760 GWh fra 2009 til 2010.

Det kan ifølge Nakstad ta flere år før det blir endelig klart hvor mye av de kontraktsfestede prosjektene som kanselleres.

Les også: Pelletsovner tar ikke av i Norge

– Lett å forstå

Men Nakstad mener ikke at systemet med kontraktsfestede resultater er uoversiktlig og forvirrer folk flest.

– Dette er veldig lett å forstå og forholde seg til. Vi må ha et måltall. Og vi er også opptatt av at prosjekter gjennomføres, sier han.

Riksrevisjonen var i fjor svært kritisk til Enovas praksis med å resultatføre kontraktsfestede resultater, og mente dette var med å gi et feil bilde av resultatene. Men Olje- og energidepartementet avviste kritikken, og ville ikke endre praksis for rapporteringen.

Les også: – Enova kan få andre oppgaver

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.