BYGG

Enova dropper støtten til passivhus

Ti prosent av alt nytt yrkesbyggareal blir nå bygget som passivhus. Dermed er det ikke lenger behov for støtte, mener Enova.
Ti prosent av alt nytt yrkesbyggareal blir nå bygget som passivhus. Dermed er det ikke lenger behov for støtte, mener Enova. Bilde: OBOS
Øyvind LieØyvind LieJournalist
4. okt. 2013 - 12:47

Enova har støttet 500 000 kvadratmeter med passivhus i 2013. Dette er om lag 10 prosent av alt nytt yrkesbyggareal. Enova mener at dette er et så stort volum at byggingen av passivhus vil fortsette uten støtte.

Samtidig har Regjeringen varslet at passivhusnivå blir et krav i de tekniske byggeforskriftene fra 2015. Derfor faser Enova ut investeringsstøtten.

– Støtteprogrammet til passivhus og lavenergibygg har vært en suksess. Da Enova innførte programmet i 2010 ble det nesten ikke bygd passivhus. Siden den gang har vi støttet mer enn 400 passivhus- og lavenergibyggprosjekter, og fått dokumentert at det er mulig å bygge både kontorbygg, skoler, sykehus, boliger og andre typer bygg på passivhusnivå, sier markedssjef for yrkesbygg i Enova, Christian Hemmingsen, i en uttalelse.

Les også: Satser på passivhus i studentbyer

–Klarer seg uten støtte

Han viser til at Enovas rolle er å utløse energi- og klimaprosjekt som ellers ikke hadde blitt realisert.

– Når vi nå vurderer situasjonen slik at passivhusbyggingen vil fortsette uten bidrag fra oss, er det riktig å bruke midlene våre på en annen måte, sier Hemmingsen.

Siste frist for å søke om støtte til nye passivhus og lavenergibygg er 15.november i år. Det vil imidlertid fremdeles være mulig å søke støtte til omfattende rehabilitering til passivhus- og lavenerginivå.

Nytt tilbud til nybygg

Ved årsskiftet skal Enova lansere et nytt program for utvikling i nybyggsegmentet. Det skal rette seg mot de som har ambisjoner som går vesentlig utover forskriftene.

– Vi vil gi støtte til de som er villig til å prøve ut innovative løsninger i bygningskropp, teknikk og energiforsyning. Byggebransjen er avhengig av at noen viser vei. Å få demonstrert nye løsninger som flere kan ta i bruk er helt avgjørende, sier Hemmingsen.

Eksisterende bygningsmasse

Enova vil nå bruke mer av midlene på å energieffektivisere den eksisterende bygningsmassen.

– Potensialet er enormt både i borettslag og yrkesbygg. Nå ser vi starten på en utvikling også blant de som eier eldre bygg. Skal de som sitter på eldre bygg nå opp i konkurransen i leiemarkedet med alle de nye byggene, er det smart å energioppgradere. Enova bevilget 680 millioner til dette markedet i fjor. Vi vil satse enda tyngre i årene framover for å forsterke utviklingen, sier Hemmingsen.

Les også:

– Passivhus er ikke alltid best for miljøet

Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.