KRAFT

Enoksen hører ikke på CO2-råd

GASSTERMINALENE i Norge har et behov for å slippe ut 1,3 millioner tonn CO2, men får ikke tildelt kvoter for mer enn 400 000 tonn. Her er 
Statoils Kårstø gassterminal.
GASSTERMINALENE i Norge har et behov for å slippe ut 1,3 millioner tonn CO2, men får ikke tildelt kvoter for mer enn 400 000 tonn. Her er Statoils Kårstø gassterminal.Bilde: STATOIL

Regjeringen slår på stortromma og setter av 860,3 millioner kroner til CO 2-håndtering i statsbudsjettet.

Pengene skal brukes til forskning, teknologiutvikling og arbeidet med fangst av CO 2 fra gasskraftverk og CO 2-kjeder i 2007.

Bør bare deponeres

Ifølge Lavslippsutvalget, bør CO 2 fjernes og deponeres for godt under havbunnen, men uten å skjele til at karbondioksiden på død og liv skal brukes til å øke trykket i oljereservoarer.

Men regjeringens økte satsing på teknologi for å fange CO 2 er som musikk i ørene til lederen for Lavslippsutvalget, Jørgen Randers.

Krever rensing

- Ett av hovedtiltakene utvalget har sett på er CO 2-fangst og deponering. Dette er det mulig å få til. Teknologiene for dette vil komme. Det er håpløst å bygge gass- eller kullkraftverk uten CO 2-rensing. Rense- og deponeringsteknologi vil gi nye muligheter for næringsutvikling. Norge som industrinasjon kan tjene på dette ved å være i fremste rekke på å utvikle utslipsvennlige teknologier, sier Randers.

Det er betgenende nok Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og ikke miljøvernminister Helen Bjørnøy som presenterer CO 2-planen. Enoksen mener regjeringen er i ferd med å oppfylle målene i Soria Moria-erklæringen.

En CO 2-kjede omfatter fangst av CO 2 fra en utslippskilde, transport og bruk av CO 2 til økt oljeutvinning, eventuelt deponering i undergrunnen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.