KLIMA

Enestående solbilder

DETALJER: De nye bildene fra solforskningssatellitten SDO er svært detlajrike.
DETALJER: De nye bildene fra solforskningssatellitten SDO er svært detlajrike. Bilde: NASA/SDO
Tore Stensvold
22. apr. 2010 - 11:43

I går kveld ble de første bildene fra Solar Dynamics Observatory offentliggjort.

Dette er de første bildene som tas av forskningssatellitten som ble skutt opp 11. februar. Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo bidrar sammen med en rekke internasjonale forskere i SDO-prosjektet, som ledes av NASA.



Norsk bidrag

Professorene Mats Carlsson og Viggo Hansteen fra Institutt for teoretisk astrofysikks er med i Atmospheric Imaging Assembly-eksperimentet.

SDO skal ta høyoppløselige bilder, som er 10 ganger bedre enn HDTV, av sola hvert tiende sekund i fem år.

Det skal bidra til å skaffe ny kunnskap om prosesser inne i selve solen, på soloverflaten og langt ut i koronaen.

Klima og forstyrrelser

Det er disse prosessene som gir strålingen, som også påvirker livet og teknologien på jorda.

I tillegg til de livgivende solstrålene, kan strålingen også påvirke klimavariasjoner på jorda samt forstyrre telekommunikasjon, strømnett, GPS-er og satellitter. Nordlys forårsakes også av solas stråling.

FILTRE:  Solar Dynamics Observatory har en rekke instrumenter og filtre som gjør at forskerner kan "se" inn i sola. Den nye solforskningssatellitten ble skutt opp 11. februar i år. De første bildene ble sendt til jorda 21. april.
NYE BILDER: Den nye solforskningssatellitten SDO ble skutt opp 11. februar i år. Ulike filtre gjr at forskerern kan studere ulike deler og fenomener ved sola og dens aktivitet. NASA/SDO

Instrumentene

Ifølge Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, består SDO av tre instrumenter:



  • Heliospheric and Magnetic Imager (HMI): Brukes til å kartlegge solens magnetfelt og kikke under solens ugjennomsiktige overflate ved en teknikk som kalles helioseismologi. Et viktig mål for dette eksperimentet er å avdekke virkemåten til solens magnetiske dynamo.


  • Extreme Ultraviolet Experiment (EVE): Måler fluktuasjoner i solens ultrafiolette stråling. Ekstrem ultrafiolett stråling (EUV) fra solen har direkte innvirkning på jordens øvre atmosfære, og pumper tilstrekkelig energi inn i den til å endre de molekylene som danner jordens øvre atmosfæren. Forskere vet ennå ikke hvor raskt solens utstråling varierer ved disse bølgelengdene, så det forventes at EVE vil gjøre mange nye oppdagelser.


  • Atmospheric Imaging Assembly (AIA): Består av fire teleskoper som skal observere solens overflate og atmosfære. AIAs filtre er laget slik at 10 forskjellige lag gjennom solens atmosfære kan følges. Det er dette eksperimentet norske forskere er medarbeidere i.

FILTRE:  Solar Dynamics Observatory har en rekke instrumenter og filtre som gjør at forskerner kan "se" inn i sola. Den nye solforskningssatellitten ble skutt opp 11. februar i år. De første bildene ble sendt til jorda 21. april.
FILTRE: Solar Dynamics Observatory har en rekke instrumenter og filtre som gjør at forskerner kan "se" inn i sola. Den nye solforskningssatellitten ble skutt opp 11. februar i år. De første bildene ble sendt til jorda 21. april. NASA/SDO

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.