ENERGI

Energisuksess i utviklingsland

Ole K. Helgesen
21. mars 2006 - 12:46
Vis mer

Så langt er resulytatene gode.

– Vi tar med oss moderne og effektiv teknologi til land med energimangel, sier visepresident i SN Power Invest, Nadia Sood.

Selskapet ble etablert i 2002 av Statkraft og Norfund. Målet er å investere i, utvikle og drive vannkraftprosjekter i utviklingsland.

Hun forteller at selskapet ikke skal gå inn hvor som helst, blant annet skal det ikke investeres i store dammer som innebærer at mange mennesker må flyttes.

– Vi tar vårt sosiale og miljømessige ansvar alvorlig, og utviser stor aktsomhet når vi velger prosjekter, sier Sood som leder en egen avdeling for samfunnsansvar.



Skal bli ledende

– Vi har en visjon om å bli det ledende vannkraftselskapet i voksende markeder, og samtidig bidra til økonomisk vekst og bærekraftig utvikling, sier Sood. Hun legger til at alle prosjektene skal gi god avkastning. – Vi ville aldri gått inn i ulønnsomme prosjekter.

Målet om å bli ledende skal nås ved hjelp av teknisk og finansiell styrke. Selskapet nyter godt av norsk ekspertise innen design og konstruksjon av vannkraftverk, men norske konsulentselskaper må finne seg i å konkurrere på lik linje med andre.



Liten risiko

SN Power Invest har investert i land som India, Sri Lanka, Peru og Chile. Selskapet er også godt i gang med planene om et anlegg i Uganda.

– Er det ikke risikofylt å investere i disse landene med tanke på politisk ustabilitet og korrupsjon?

– Investeringer innbærer alltid en viss risiko, men vi gjør svært grundige analyser og utredninger før vi går inn i et prosjekt, sier Sood.

Selskapet er i ferd med å bygge et kraftverk i Andesfjellene i Chile. Flere faktorer gjør Chile interessant for investeringer. Landet har økende forbruk av elektrisitet, velfungerende kraftmarked og det er et demokrati med velfungerende banksystemer.

– Vi skal være blant de fire største energiprodusentene i Chile innen 2009. Og tidspunktet for å bygge kraftverk i Chile er perfekt, uttalte Bengt Vernmark, direktør i SN Power Invest Latin-Amerika til Dagens Næringsliv i juli 2005.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Utfyller hverandre

Statkraft har erfaring innenfor planlegging og drift av vannkraftverk i Norge og Asia.

Norfund er opprettet av Stortinget for å jobbe med å skape økonomisk vekst i utviklingsland gjennom å investere i private selskaper og fond. Norfund har overført en tredel av hele sin kapitalbase til SN Power.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.