KRAFT

- Energisparing blir mindre lønnsomt

Nye regler for Enova-avgiften svekker insentivene for å spare energi, mener Naturvernforbundet.

Rudshagen borettslag, Mortensrud, Oslo, OBOS, bygget av Håndverksbygg og Mesterhus Passivhus, OBOS, Rudshagen på MortensrudByggeplassEnergisparingLevert av MesterhusBygget av Oslo- Håndverksbygg AS
Rudshagen borettslag, Mortensrud, Oslo, OBOS, bygget av Håndverksbygg og Mesterhus Passivhus, OBOS, Rudshagen på MortensrudByggeplassEnergisparingLevert av MesterhusBygget av Oslo- Håndverksbygg AS Bilde: Joachim Seehusen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
20. juni 2012 - 07:25

Fram til nå har alle kraftkunder betalt 1 øre/kWh i avgift til Energifondet, som Enova bruker til å finansiere sine tiltak.

Regjeringen mener imidlertid at dette har gjort at bedrifter som bruker mye kraft får en for stor byrde. Derfor har Olje- og energidepartementet (OED) foreslått at alle andre kunder enn husholdningene istedenfor skal betale 800 kroner i året per målepunkt-id. Husholdningene må betale det samme som før, 1 øre/kWh.

Endringen vil ifølge OED gi Energifondet om lag 645 millioner kroner i året i inntekter fra påslaget på nettariffen, 135 millioner kroner mindre enn før.

Les også:  Teknologifondet mangler opptrappingsplan

- Svekker insentivene

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er kritisk til endringen.

Det gjør nemlig at de som kan få mest støtte fra Energifondet vil betale mindre enn i dag, mens de som får minst støtte, husholdningene, betaler det samme.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom skriver i en felles høringsuttalelse at endringen vil svekke bedriftenes insentiv til energisparing, siden de må betale avgiften på 800 kroner per år samme hvor mye eller lite strøm de bruker.

“Med forslaget til endring vil ikke det totale forbruket ha noe å si for hva som betales til Energifondet for andre kunder enn husholdningene. Dermed vil det heller ikke være et insentiv for energisparing”, skriver de i sin høringsuttalelse.

Les også:

Enova glad for ny rolle

Enova-rapport: Stort potensial for energieffektivisering 

Gir og tar

Med regjeringens klimamelding og klimaforliket i Stortinget vil det komme mer penger til et fond for klima, fornybar energi og energiomlegging. Fondet skal ha utgangspunkt i Enovas grunnfond.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom synes de foreslåtte endringene rimer dårlig med denne opptrappingen.

“Vi synes det er merkelig at samtidig som Stortinget er enige om økte bevilgninger til fondet over statsbudsjettet, legges det opp til reduserte inntekter fra en annen inntektskilde, nettariffen. Vi mener det er behov for mer penger til fondet og at Enova trenger alle de pengene de kan få for å satse både på fornybar energi, energiomlegging og ikke minst energieffektivisering”, heter det i uttalelsen.

I perioden 2002-2011 har Enovas støttenivå for energibruk i gjennomsnitt vært ca. 60 øre per kWh. 135 millioner ville dermed kunne redusert forbruket med over 200 GWh, påpeker naturvernerne.

Les også: - Enova undervuderer de enkle tiltakene

- Husholdningene får for lite

Enovas utbetalinger fra Energifondet har nesten utelukkende gått til de største energibrukerne. Grensen for tilskudd er en årlig besparelse på 100 000 kWh.

“Med det nye forslaget vil innbetalingen til Energifondet reduseres for mange som har mulighet til å få penger til tiltak fra fondet, mens husholdningene som får svært lite tilbake fra fondet skal betale det samme”, påpekes det.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har tidligere foreslått at påslaget på nettariffen bør økes til 2 øre/kWh og at økningen går tilbake til energisparing i husholdningene.

“Vi mener det er feil vei å gå når det nå foreslås å redusere inntektene til fondet ved at næringskunder totalt sett skal få en lavere strømregning”.

Les også: Enova klarte ikke 18 TWh-målet

Vil redusere avgiften

Huseiernes Landsforbund er enige, og krever i sin høringsuttalelse at avgiften reduseres til 0,7 øre/kWh for husholdningene, noe som ifølge forbundet tilsvarer industriens avgiftsreduksjon.

De forutsetter også at midlene som benyttes til støtte for vanlige boligeiere trappes vesentlig opp “slik at den åpne diskrimineringen av vanlige huseiere opphører”.

Hvis ikke det skjer, vil han be regjeringen avvikle avgiften i sin helhet.

Les også:

Kuttet 40 prosent av energiregningen 

Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing

– Energieffektivisering er ikke bare for de rike

Velg riktig metode for energisparing 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.