BYGG

– Energimerking kan bli verdiløs

Joachim Seehusen
28. sep. 2009 - 07:16

Fra årsskiftet blir det obligatorisk å energimerke bygg, både boliger og yrkesbygg. EU-direktivet om energimerking kom i 2002, Norge sluttet seg til i 2003.

Likevel klarer myndighetene å sende ut et forslag til høring om norske forskrifter som kolliderer med ny TEK, begge har frist 1. oktober.

– Det er helt klart kritikkverdig at man ikke har gjort dette før. Det blir vanskelig å få nødvendig engasjement rundt dette nå, det meste av oppmerksomheten går til TEK, sier avdelingsleder Ole-Petter Haugen i Skanska.

Les også: Uenige om krav for passivhus

Ikke alene

Haugen får full støtte av både Byggenæringens Landsforening og Rådgivende Ingeniørers Forening.

– Det er mye nå, i tillegg til TEK og energimerking er det snart høringsfrist for forslag til endring i krav til energiforsyning i bygg, sier Rannveig Landet, direktør for miljø og energi i BNL. Hun forteller at i BNL har de ennå knapt hatt tid til å se på forslaget om energimerking, og derfor har heller ikke organisasjonen noe å si ennå.

– De har jo visst om dette en stund, vi har sagt før at dette kom sent, sier Landet.

– Regelverket er kommet for sent, og det er for lite ambisiøst, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Innrømmer

For yrkesbygg vil NVE stille kompetansekrav til de som utfører jobben med energimerking, i motsetning tii boliger der det skal være egenerklæringer.

Men i det høringsforslaget som nå er ute skriver NVE selv at kravene ikke er gode nok:

"Det angitte kompetansekravet er derfor et minimumsnivå som neppe vil være tilstrekkelig for å utføre energimerking av de mest kompliserte bygningene" skriver NVE i en kommentar til forslaget.

Verdiløs

For energimerking av yrkesbygninger kreves det bygningsteknisk- og energifaglig kompetanse på ingeniørnivå og minimum tre års praksis med energivurdering av bygninger med tekniske anlegg, står det i forslaget.

– Slik regelverket er nå kan et energimerke være fullstendig verdiløst for kjøper, dersom det ikke er benyttet riktig kompetanse. Vi mener det bør stilles krav om installasjonsteknisk kompetanse, sier Hansteen.

– I praksis betyr det at nesten hvert eneste medlem i Nito og Tekna er kvalifisert til å energimerke næringsbygg, sier Haugen

Mangler verdier

Haugen synes ikke kravene til detaljeringsgrad på inputdataene er konsistent. Han peker på at vinduer må legges inn med mengde, himmelretning og U-verdi, mens vegger, tak og gulv tilsynelatende velges ut fra gjeldende forskriftskrav i byggeåret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her vil både omfordeling mellom disse flatene og vinduene kunne gi feil samt at byggeår og forskriftskrav kan være et til to år forsinket på grunn av overgangsbestemmelser i forskriftens ikrafttreden.

– Konkrete verdier mangler, dette vil lett bli veldig unøyaktig og det står ingenting på selve attesten hva energiforbruket er. Dermed vet man ikke om man har en C eller B som er god eller dårlig.

Igjen får han full støtte av RIF.

– Vi mener det burde være obligatorisk å oppgi faktisk forbruk. Slik det er nå må verken kjøling til IT-systemer eller forbruk utomhus, som til belysning og oppvarming av inngangsparti, være oppgitt. Avviket kan være betydelig, sier Hansteen.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.