BYGG

Energieffektivt på Nesodden

FULL AKTIVITET: Til tross for streng vinter er det full byggeaktivitet der Nesoddens nye kommunehus skal stå på Tangen.
FULL AKTIVITET: Til tross for streng vinter er det full byggeaktivitet der Nesoddens nye kommunehus skal stå på Tangen. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
18. jan. 2011 - 11:34

Nesodden kommune bygger for tiden nytt kommunesenter, som bl.a. vil inneholde administrasjonsbygg, bibliotek, fritidsklubb, kulturskole og ungdomsskole. “Tangenten” blir navnet på kommunehuset som Skanska er totalentreprenør for. OPAK leder prosjektet på vegne av Nesodden kommune.

Senteret settes opp på Tangen vis a vis Tangensenteret, og prosjektet har en kostnadsramme på drøyt 345 millioner kroner. Prosjektet skal ferdigstilles i desember 2011.

RIF: Advarer mot forfall

På energitoppen

– Dette blir antagelig landets mest energieffektive kommunehus, sier prosjektleder for Skanska, Ståle Haakull, til Teknisk Ukeblad.

For å oppnå energikravene som stilles i henhold til Enovas forbildeprosjekt, blir flerbrukssenteret bygget med ekstra isolerte og tette klimavegger og ekstra isolasjon på taket.

– Bygget vil tilfredsstille kravet til Energimerke A med god margin, sier prosjektleder i OPAK, Bjørn Lyngstad.

prosjektleder Bjørn Lyngstad i OPAK (foran) og prosjektleder i Skanska, Staale Haakull. kommunehus Nesodden kommunesenter
ENERGIEFFEKTIVT: - Det nye kommunesenteret på Nesodden blir antagelig Norges mest energieffektive kommunesenter, sier prosjektleder Bjørn Lyngstad i OPAK (foran) og prosjektleder i Skanska, Staale Haakull. Truls Tunmo

Høy varmegjenvinningsfaktor

Energimålet for levert energi for skolen er 62 kwh/m2 BRA, for administrasjonen 67 kwh/m2 BRA og for biblioteket 80 kwh/m2 BRA.

– Ventilasjonssystemet med høy varmegjenvinningsfaktor på aggregatene er dessuten et viktig element for å kunne oppnå det lave energiforbruket. For øvrig er ventilasjonskonseptet basert på både mekanisk og hybrid ventilasjon, hvor tilluften føres inn i bygget via betongkulverter i grunnen, sier Lyngstad.

Les også: Flere kommuner har egen energi- og klimaplan

Termiske egenskaper

Kommunesenteret på Nesodden føres opp med dekker og bærende konstruksjoner i plasstøpt betong.

– Et viktig aspekt for energibruken er de termiske egenskapene i betongen som blir utnyttet både om sommeren og vinteren, det vil si til passiv kjøling om sommeren og til oppvarming om vinteren.

For å kunne utnytte betongens egenskaper maksimalt, vil det bli montert nedhengt baffelhimling i store deler av arealene.

– Denne himlingsløsningen gjør at betongen i dekkene eksponeres. Betongen males ikke, men støvbindes slik at de termiske egenskapene kan beholdes. I glass- og aluminiumsfasader benytter vi trelags glass som er fylt med kryptongass for å få best mulig isolasjonsverdi (U-verdi), sier Haakull.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Arealeffektivt

Sambruk har vært en førende forutsetning i planleggingen av kommunesenteret.

– Åpenhet og fleksibilitet har vært i fokus i prosjekteringen av bygget som skal være arealeffektivt og kostnadseffektivt. Det er viktig at det ferdige prosjektet fremstår som fleksibelt med hensyn til endret bruk og endret organisering av tjenestetilbudet, sier Bjørn Lyngstad om prosjektbeskrivelsen.

Les også: Kommunebygg gir hodepine

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.