Energi Norge vil kapre KS-medlemmer

Energi Norge vil kapre KS-medlemmer
IKKE SAMLENDE: Energi Norge ønsker vil samle bedriftene for å få økr gjennomslag i næringspolitiske og arbeidsgiverpolitiske spørsmål, men får kraftig kritikk fra KS Bedrift og Distriktenes energiforening (Defo). Bilde: Øyvind Lie

Det var like før påske at NHO-foreningen Energi Norge sendte brev til sine medlemmer der de minnet om reglene for utmelding av KS Bedrift.

For at en overgang til Energi Norges arbeidsgiverfellesskap skal være mulig fra juni 2012, er det nødvendig med en formell utmelding av KS Bedrift før utgangen av mai 2011, skrev Energi Norge i brevet.

Les også:

– Vil samle

Energi Norge ønsker ifølge brevet “en mest mulig samlet bransje er viktig for å få gjennomslag i viktige næringspolitiske og arbeidsgiverpolitiske spørsmål for energibedriftene”.

“En situasjon der det næringspolitiske arbeidet skjer gjennom Energi Norge mens den arbeidsgiverpolitiske tilknytningen er i KS Bedrift kan svekke dette”, heter det i brevet.

Les også:

Skjerpet konkurranse

Energi Norges utspill har fått KS Bedrift til å skrive et brev og berolige sine medlemmer.

“Vi registrerer henvendelsen som et signal på at konkurransen om energimedlemmene skjerpes, ti år etter at daværende direktør i EBL tok mål av seg til å samle hele bransjen i en felles arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon innenfor NHO-paraplyen”, heter det i brevet. EBL skiftet navn til Energi Norge for halvannet år siden.

Les også: Vil samle materialforeninger

Overasket

KS Bedrift synes brevet er overraskende, ikke minst fordi Energi Norge påberoper seg en ambisjon om å bidra til en mest mulig samlet bransje.

“Vi har problemer med å se at Energi Norges brev bidrar til det”, skriver KS Bedrift.

Energibedriftene som har beholdt sin arbeidsgivertilknytning i KS er gjerne relativt små selskaper med lokal tilknytning. Kraftselskapene i Norge er hovedsakelig offentlig eid, og kommunene eier mye. Dermed har mange syntes at en tilknytning til KS, som også jobber for kommunenes sak, er mer naturlig enn en tilknytning til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Les også: Norge på gangen

Kan utvide Defo-samarbeidet

KS Bedrift har i næringspolitiske saker hatt et nært samarbeid med Distriktenes energiforening (Defo) som hovedsakelig samler små nettselskaper i distriktene.

“Hvis NHO ikke lenger vil akseptere bare næringspolitisk medlemskap, vil dette alternativet kunne videreutvikles ytterligere for å ivareta interessene til de medlemmene som ønsker å samle sitt medlemskap i KS Bedrift”, heter det i brevet.

– Pinlig

Daglig leder Knut Lockert i Defo synses Energi Norges utspill er pinlig.

– En ting er å markedsføre egen fortreffelighet, en annen ting er å anmode om utmelding hos en konkurrent på den måten Energi Norge gjør her i sitt påskebrev. Slike hilsener vil åpenbart ikke bidra til bransjesamhold, tvert imot, sier Knut Lockert i sitt medlemsblad Nettopp.

Angrer ikke

Energi Norges administrerende direktør Oluf Ulseth forsvarer framgangsmåten.

– Vi ønsker naturlig nok størst mulig bredde også på det arbeidsgiverpolitiske området, og har kontaktet de av våre medlemmer som ikke har sine tariffavtaler hos oss. Vi tror det vil være et bidrag til at bransjen kan stå enda mer samlet enn i dag, sier Ulseth.

Bra med mangfold

Han påpeker at henvendelsen kommer nå fordi 1.juni i år er fristen for tariffperioden fra 2012.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken fra KS Bedrift, selv om det er forståelig at de ikke ønsker å tape medlemmer under sine tariffavtaler, sier Ulseth.

Han mener kraftbransjen lever godt med et mangfold også på organisasjonssiden.

– Det er uansett energibedriftene som selv må vurdere hvilke organisasjoner de vil være med i. Mitt fokus er at Energi Norge skal levere gode resultater til medlemmene og kraftbransjen, sier Ulseth..

Les mer om: